Hlavní obsah

Máme hodně mladých hráčů, ale nechceme hrát o záchranu, říká Hoftych

Hostem dalšího dílu Ušáku byl trenér Pavel Hoftych.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dá se říci, že v poslední době je Pavel Hoftych nejvíce v napětí v letních a zimních měsících. Ty totiž patří přestupním termínům v rámci české fotbalové ligy.

Článek

Jako trenér Liberce se musí připravit, že dvakrát do roka zavládne v kabině Slovanu pořádný průvan a kádr týmu se opět velmi razantně změní. Nejinak je tomu i letos.

„Dá se říci, že jste stále na počátku cesty. Sotva dojdete do vytčeného cíle, můžete začít zase znova s jeho následujícím dobýváním,“ říká Hoftych.

S fotbalem začínal v rodných Neštěmicích a Ústí nad Labem. Prošel si hned tři kluby během základní vojenské služby. VTJ Žatec, Duklu Praha i RH Cheb, v jejímž dresu také odehrál svůj první ligový zápas.

Naskočil jako střídající hráč do útoku vedle Pavla Kuky, což nebyl jeho obvyklý post. Sám na tuto první epizodu v elitní společnosti vzpomíná s úsměvem a říká že jediné, za co byl prý po utkání trenéry chválen, byl aktivní presink. Na nabídku pokračování v barvách resortu ministerstva vnitra odpověděl negativně, svět ozbrojených složek nebyl tím jeho a rád se vrátil do civilu.

Na dlouho ho fotbalová cesta zavedla na Moravu. Mistrovské zápasy sbíral v dresu ambiciózních Slušovic a Zlína, kde po skončení aktivní kariéry začal na popud svého kamaráda, bohužel předčasně zemřelého Vlastimila Marečka, s prací trenéra.

V Ušáku Hoftych říká, že se se zlínským krajem sžil dokonale, prý ho mnozí stále mají zafixovaného jako rodilého Moraváka. Ovšem odskočil si i o něco dále na východ, do Trnavy. Vyzkoušel si práci trenéra i ředitele klubu, slavil titul slovenského mistra, ale musel se prát i s nepříznivými okolnostmi ohledně finanční situace, kdy na začátku měsíce nemáte potuchy, zda-li budete schopen vyplatit hráčům i realizačnímu týmu nasmlouvané peníze. Ale situaci se svými spolupracovníky dokázal stabilizovat, ligové prvenství a taktéž velice solidní výsledky v Evropské lize byly sladkou odměnou.

Ke jménu Pavel Hoftych neodmyslitelně patří i působení v pražské Bohemce. Postoupil s ní do nejvyšší soutěže a nehrál v ní zdaleka druhé housle. Dodnes má v klubu celou řadu přátel, například s Ivanem Trojanem či Petrem Jandou často probírají novinky i vzpomínky. I když, jak říká, v Ďolíčku se mu v minulých sezónách s Libercem nedařilo.

V nejnovějším díle Ušáku se můžete dozvědět, na jaké hráče z mládežnických reprezentačních výběrů, které vedl, nejčastěji vzpomíná a koho by označil za největší talent.

Řeč půjde i o Patriku Schickovi nebo Tomáši Součkovi, ale i o trenérské filozofii, která je postavena na tvrdé práci, ale zároveň se podle Hoftycha musí hráči i trenéři bavit, protože potom to bude zábava i pro diváky.

Nebude chybět ani hodnocení vztahu se svérázným majitelem Slovanu Liberec, zkrátka další díl Ušáku který vás nudit nebude.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované