Hlavní obsah

Sivok: Když jsem se vrátil do Čech, bylo mi z poměrů ve fotbale na zvracení

Hostem nového dílu pořadu Ušák byl Tomáš Sivok.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Má za sebou úspěšnou fotbalovou kariéru. Hrál za Spartu, Udinese nebo Besiktas a na kontě má i sedm desítek startů v české reprezentaci. Hostem nového dílu talkshow Ušák byl Tomáš Sivok.

Článek

Tomáš Sivok o sobě říká, že je obyčejný kluk z malé vesnice. Stačí se podívat na jeho životopis a fotbalovou kariéru a je jasné, že platí jen druhá část zmíněné věty. Účast na třech evropských šampionátech, sedmdesát startů za reprezentační tým a dlouhá léta strávená ve špičkovém tureckém klubu, to jsou argumenty, které jasně ukazují, že Tomáš patří k výjimečným fotbalistům své generace.

Takřka celé desetiletí strávil v Besiktasi a v Turecku se dodnes cítí jako doma. Stal se kapitánem mužstva, což bylo na jednu stranu velké uznání, zároveň ale musel řešit i celou řadu nepříjemných problémů s vedením klubu. Pochopitelně, že velká část z nich se točila kolem peněz, jelikož platební morálka v tureckých klubech je poněkud odlišná od té, na kterou jsou zvyklí hráči jinde po Evropě. V Ušáku číslo 170 vypráví bývalý reprezentant i o tom, že pokud hájíte zájmy spoluhráčů, lehce upadnete v nemilost prezidenta klubu a najednou pro vás v klubu, s nímž jste získával tituly, není místo.

Hlavní témata Ušáku s Tomášem Sivokem

01:12 - O pocitech při fotbalovém ME, komentování a koronavirus

03:09 - Co zažíval v reprezentaci, když hrála hymna

04:50 - O zraněních a návratech

06:40 - O angažmá v Turecku

09:04 - Jaké to bylo dát v reprezentaci gól Turecku

10:18 - O nabídkách z klubů, které nevyšly

14:40 - Proč skončil v Besiktasi

17:33 - O přestupu do Izraele

22:27 - Co chce dělat po konci fotbalové kariéry

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Několikrát v kariéře se musel Tomáš zastavit, postarala se o to zranění. Vždy se ale dokázal po několika měsících vrátit zpět a znovu bojovat na nejvyšší úrovni. Zároveň mu ale zranění a jejich následky překazily již hodně pravděpodobné přestupy do anglického Fulhamu nebo Leicesteru, stejně tak to bylo s připravovaným transferem do Sevilly. Dodnes ho to mrzí, protože si vždy chtěl vyzkoušet tyto dvě soutěže. S Leicesterem se při troše štěstí mohl stát i mistrem Premier League, Sevilla v následujících letech dominovala několika ročníkům Evropské ligy. Zahrát si ligové zápasy proti Messimu by asi také nebylo úplně k zahození…

Tomáš si i s rodinou velmi užil angažmá v Izraeli. Počáteční nejistotu, co je vlastně čeká, rozptýlily už první dny pobytu v Tel Avivu. Inu, bydlení na pláži dělá svoje. Ale nejen to, volný čas využil někdejší sparťan k tomu, aby si prohlédl všechna památná místa, která Izrael nabízí. Způsob života, prostředí, klima, to všechno udělalo z této země další kout světa, kam se Sivokovi rádi vracejí, i když se manželce původně moc nechtělo, vydat se tímto směrem. Dnes je všechno jinak.

V nejnovějším díle Ušáku se Tomáš rozpovídal o vztahu k reprezentaci i o tom, co s ním dodnes dělá česká hymna. Otevřel novou kapitolu života, stal se jednou z tváří vysílání letošního evropského šampionátu na obrazovkách České televize, takže si musel zvykat na jiný pohled na fotbal, na kamery a všechno, co k tomu patří. Ale to pořád není všechno, co se můžete v Ušáku dozvědět…

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované