Hlavní obsah

Hráči zvraceli a trenér nám schovával pití. Fotbalista popsal dril v bundeslize

Hostem Ušáku byl fotbalista Václav Pilař.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Měl slibně nastartovanou fotbalovou kariéru, po přestupu do bundesligy mu ale nevydrželo zdraví. Přesto se nakonec dokázal vrátit a v dresu Plzně si zahrál Ligu mistrů. Hostem nového dílu Ušáku byl Václav Pilař.

Článek

Dnes skončí fotbalové mistrovství Evropy. Večer se na něj bude dívat i Václav Pilař. Muž, který na vlastní kůži prožil kontinentální šampionát v roce 2012. A slavil osobní i týmový úspěch. S mužstvem České republiky postoupil do čtvrtfinále, ve statistikách jsou zaznamenány dva jeho gólové pokusy, byl to pro něj dobrý turnaj.

Ale ne všechno v kariéře šikovného záložníka běželo tak, jak mělo. Díky dobrým výkonům v dresu Plzně i v národním týmu se dočkal zahraničního angažmá, když si pro něj na západ Čech dojeli zástupci bundesligového Wolfsburgu. Václav nedal na přátelská varování dalších dvou českých fotbalistů, kteří v tomto klubu působili a podepsal. Dnes už říká, že kdyby mohl vrátit čas, podruhé by takovou chybu neudělal.

Hlavní témata Ušáku s Václavem Pilařem

01:30 – Jak probíhá příprava v Jablonci

03:52 – O začátcích v Hradci Králové a gólech proti Spartě

05:38 – Proč přestoupil do Wolfsburgu a jestli toho lituje

11:57 – Jaké to bylo hrát v Plzni proti Messimu a dalším hvězdám

15:33 – O zdravotních potížích během kariéry

18:20 – Co chce dělat po konci kariéry

19:33 – O gólech v české reprezentaci

22:00 – Na koho se mu hrálo nejhůře

23:15 – O dětech a fotbale

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Problém nebyl v klubu jako takovém, hrát bundesligu, to je něco, o čem sní většina profesionálních fotbalistů. Jenže trenérem „vlků“ byl v této době Felix Magath. Sám svého času velmi technický středopolař, který nerad absolvoval tvrdší přípravu, se jako trenér úplně změnil a ničil své svěřence až nelidskými tréninkovými dávkami. Na nějaký přátelský vztah s hráči nebyl nastaven, spíše budil hrůzu, bral fotbalisty jako spotřební zboží a jestli se někdo zranil, nebo má jiné problémy, to ho nezajímalo ani v nejmenším.

Bohužel jednou z obětí tohoto přístupu byl i Václav, koleno nevydrželo. Což byl jen začátek mnohaletých patálií, kolotoče operací a rekonvalescencí. Tyto potíže ho připravily o 1647 dnů kariéry. Přesto se mladík, který s ligou začal v dresu Hradce Králové vítězstvím nad Spartou a jedním gólem, nevzdal a vždy se dokázal vyškrábat zase zpátky do světa ligového fotbalu, i když bez tréninkových úlev to vždy nešlo. Fotbal miluje, je na žebříčku hned po rodině. Rád by u něj zůstal i po konci aktivní kariéry, otázka je, v jaké funkci.

V Ušáku 170 vypráví Václav Pilař i o tom, jaké to je nahánět po trávníku Messiho a zahrát si proti němu zápas Ligy mistrů, nebo co pro něj znamenala reprezentace. Probrali jsme i to, že se mu vždy lépe hrálo před plnými tribunami, protože nebyl trémista, naopak, čím více lidí bylo na tribunách, tím větší motivaci měl. A to není zdaleka všechno.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované