Hlavní obsah

Měl jsem deset nepřijatých hovorů od Nečase, policisté byli všude, vzpomíná exministr Blažek na zásah na Úřadu vlády

Ten zásah byl absolutně neadekvátní, říká bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Měl jsem na telefonu deset nepřijatých hovorů od tehdejšího premiéra Nečase. Přijel jsem do Strakovy akademie a všude bylo spoustu policistů. Nikdo z nás tehdy nevěděl, co se děje, vzpomíná na pět let staré dění tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Článek

„Nemám rád silná slova, ale přijde mi to jako nedomyšlenost a namyšlenost ze strany státních zástupců,“ popisuje po pěti letech svůj pohled na policejní zásah, který znamenal pád Nečasovy vlády a předčasné volby, bývalý ministr spravedlnosti a dnes poslanec za ODS Blažek.

„Je tam několik rovin. Paní Nagyová měla možná na některé věci větší vliv, než bylo zdrávo. Za pět let tady ale není jediný pravomocný rozsudek. Byly tam stovky policistů, ani vrah nemá takovou čest. Zahráli si na vojáky v Praze. Pan Ištvan je vrchní státní zástupce a musí domýšlet, jaké důsledky může jeho konání mít. Státní zástupce musí zvažovat adekvátnost svého zásahu. K tomu nedošlo. Nemůžou mít tiskovou konferenci, což děsivě poškodilo celou ČR,“ kritizuje Blažek postup státních zástupců.

Blažek v rozhovoru vzpomíná i na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní a na to, zda mu to někteří členové ODS nevyčítali: „Ani vteřinu jsem nelitoval toho, že jsem paní Bradáčovou jmenoval. Kdyby byli všichni jako ona, tak se tady žije lépe.“

Jak se dívá z dnešního pohledu na zásah ÚOOZ na Úřadu vlády? Proč je stále kritický k vrchnímu státnímu zástupci Ištvanovi? Co může být českou aférou Watergate a jak to souvisí s premiérem Babišem? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované