Hlavní obsah

Měl prezident rakovinu? Zeman trvá na pěti milionech odškodného

Foto: Seznam. cz

Prezident Miloš Zeman trvá na pětimilionovém odškodném za facebookový výrok ohledně jeho údajné rakoviny.

Reklama

U Městského soudu v Brně pokračuje civilní spor mezi prezidentem Milošem Zemanem a místním politikem Svatoplukem Bartíkem. Ten před třemi lety napsal na Facebook, že má hlava státu metastázující rakovinu.

Článek

Rozhodnutí v kauze údajné prezidentovy rakoviny padne za dva měsíce. Městský soud v Brně odročil jednání na jedenáctého září. Prezident Miloš Zeman žádá po bývalém brněnském politikovi Svatopluku Bartíkovi omluvu a pětimilionové odškodné. Soudce Radek Malenovský dal oběma stranám prostor pro vypracování písemných závěrečných řečí.

Bývalý radní brněnské centrální městské části na Facebooku napsal, že má prezident metastázující rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života. Příspěvek uveřejnil v listopadu roku 2017, dva měsíce před prezidentskými volbami.

Úterní jednání kvůli jednomu z advokátů začalo s dvacetiminutovým zpožděním a provázely ho procesní detaily. Bartík soudu doložil své majetkové poměry. Už dříve řekl, že by pro něj pětimilionová pokuty byla likvidační. Naopak prezidentův advokát Marek Nespala upozornil na nesrovnalosti.

„Ta aritmetika nevychází. Pokud by seděly jeho příjmy a výdaje, které uvádí, už by byl dávno mrtvý hlady,“ řekl Nespala.

Bývalý radní Brna-středu si vyžádal, aby jednání o jeho finanční situaci bylo neveřejné. „Už minule mi bylo nepříjemné rozebírat to tady veřejně,“ ohradil se.

Soudce mu vyhověl, nicméně zamítl, aby se závěrečné řeči četly bez přítomnosti veřejnosti, jak si žalovaný přál. Nespala totiž avizoval, že Bartíkovy majetkové poměry bude rozebírat i těsně před rozsudkem. „Kategoricky odmítám, aby závěrečné řeči byly neveřejné. Delikt pana Bartíka byl šířený formou mainstreamových médií. Veřejnost má znát také argumenty,“ uvedl Nespala.

Jedna či druhá strana navrhovaly předvést některé známé svědky, například hradního kancléře Vratislava Mynáře, prezidentova mluvčího Jiří Ovčáčka či novináře Pavla Šafra. Soudce to v úterý zamítl z důvodu nadbytečnosti.

Bartík trvá na tom, že má veřejnost právo znát skutečný zdravotní stav hlavy státu.

„Když zaměstnáváte třeba jeřábníka, on musí také prokázat, že je pro tu práci způsobilý. Myslím, že tohle platí i pro prezidenta. Veřejnost působí ve dvou dnech voleb jako výběrová komise. Pokud se kandidát jeví nezdravý, sotva se drží na nohou, je při důležitých jednáních duchem nepřítomný, plete si fakta, pohybuje se na hraně ústavnosti, jsou to všechno okamžiky, kdy má veřejnost právo znát zdravotní stav hlavy státu. Působil opravdu hrozně,“ zdůraznil Bartík.

Bartík a prezidentovo zdraví

7. listopadu 2017: Bartík na svém facebookovém profilu dva měsíce před prezidentskými volbami napsal, že má Zeman rakovinu s metastázemi, nechce se léčit a zbývají mu tři až sedm měsíců života.

únor 2019: Policie bývalého radního vyšetřovala pro podezření z pomluvy.

11. února 2019: Státní zástupce Arne Nekula zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního stíhání. Bartíkovi tak definitivně nehrozí trestní stíhání. Případ zůstal jen v rovině civilního sporu.

4. září 2019: Městský soud v Brně začal projednávat prezidentovu žalobu kvůli ochraně osobnosti. Hlava státu žádala omluvu a pětimilionové odškodné.

21. července 2020: Soudce odročil jednání na 11. září.

Prezident podle něj zjevně neříkal pravdu ohledně svého zdravotního stavu. Zdůraznil, že v takovém případě pak může rozhodovat pod vlivem jiných lidí s nekalými úmysly. „Někdo mu může vyhrožovat, že zveřejní skutečný zdravotní stav, nebo na něj bude činit nátlak. To se nyní potvrzuje, on nerozhoduje sám. Třeba na Ústavní nebo Nejvyšší soud posílá svého kancléře Mynáře,“ dodal Bartík.

Zemana opakovaně vyšetřil lékař a soudní znalec Pavel Šlampa. Vyloučil i před soudem, že by prezident v zimě roku 2017 vážným onemocněním trpěl. „Jednoznačně jsem z pozice znalce v posudku uvedl, že provedená vyšetření (laboratorní vyšetření krve, moči a CT vyšetření) k datu 7. listopadu 2017 u pana prezidenta nepotvrzují přítomnost pokročilého zhoubného nádoru a ani nepotvrzují indicie časného zhoubného nádoru. Nepotvrdila ani doplňující vyšetření,“ prohlásil už dříve Šlampa.

Bývalý radní už se dříve omluvil za formu uveřejnění na sociálních sítích, ale na obsahu sdělení trval. Tvrdil, že má informaci od lékaře, nicméně konkrétní jméno nikdy neprozradil. Vyčítal také hlavě státu, že na konci prvního volebního období nezveřejnila kompletní zdravotní dokumentaci, jak slibovala.

Další jednání je naplánované na 11. září. „Samozřejmě - jak je psané v replice - uvítali bychom, kdyby to celé bylo smeteno ze stolu,“ řekl Bartík.

Naopak hlava státu trvá na pětimilionovém odškodném, které by využila na charitativní účely. „Vycházíme ze zdejšího rozhodnutí soudu z roku 1998, když žalobci manželé Havlovi žádali stejnou částku a bylo jim vyhověno,“ uvedl Nespala. Havlovi se tehdy domáhali soudní nápravy poté, co je reklamní billboard připodobnil k Václavce a Dášence.

Zemanův civilní spor začal u Městského soudu v Brně loni v září. Policie i státní zastupitelství předtím odmítly, že by se Bartík dopustil trestného činu.

Bartík před soudem připustil, že se za výroky omluví, pokud nebude Zeman požadovat milionové odškodné. To ale prezident odmítl.

Reklama

Související témata:

Doporučované