Hlavní obsah

Měl zneužívat mladistvé, nakonec bude prominentní americký kardinál souzen

Foto: Profimedia.cz

Bývalý kardinál Theodore E. McCarrick, obžalovaný ze sexuálního zneužívání.

Reklama

Bývalý kardinál McCarrick čelí nakonec obžalobě z pohlavního zneužívání chlapce v 70. letech. Po marných snahách obětí pohnat ho ke spravedlnosti do hry vstupuje soud v Massachusetts, kde McCarricka nechrání promlčecí lhůta.

Článek

Theodore E. McCarrick měl pohlavně zneužít šestnáctiletého chlapce mimo jiné během svatební hostiny jeho bratra, která se konala v roce 1974 ve Wellesley College v Massachusetts. Za své činy byl tento týden ve zmíněném státě obžalován.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Papež František jednadevadesátiletého McCarricka zbavil kněžství už v minulém roce poté, co ho Vatikán shledal vinným. Stal se tak zatím nejvýše postaveným církevním hodnostářem, který byl v aféře hýbající americkou římskokatolickou církví obžalován.

Bývalého washingtonského arcibiskupa McCarricka uznali vinným ze sexuálního zneužívání mladistvých i dospělých seminaristů při vatikánském procesu v roce 2019. Jako podklad jim posloužila svědectví a desítky dokumentů z církevních archivů. K sexuálním deliktům mělo docházet desítky let. McCarrick dosud spravedlnosti unikal, protože trestní stíhání ztěžovala promlčecí lhůta.

Vyšetřování aféry sexuálního zneužívání, která dlouhá léta hýbe americkou církví, rozvířila palčivá zpráva vydaná pensylvánskou porotou v roce 2018. Podle ní biskupové a další představitelé římskokatolické církve v Pensylvánii kryli sexuální zneužívání dětí páchané dohromady více než 300 kněžími po dobu 70 let. Oběti údajně přesvědčovali, aby obtěžování nehlásily, a domáhali se toho, aby se věc právně neřešila.

Generální prokurátoři v 20 zemích od Nebrasky přes Illinois až po New Jersey v návaznosti na šokující zprávu zahájili vyšetřování případů sexuálního násilí. Rozsáhlá vyšetřování však vyústila pouze v hrstku obvinění a žalob.

Tento týden ale došlo k události, která může zahýbat celou kauzou církevního sexuálního obtěžování. Z místního zákona v Dedhamu ve státě Massachusetts vyplývá, že pro činy McCarricka, který není obyvatelem Massachusetts, se promlčecí lhůta zastavila v okamžiku, kdy kněz nebyl ve státě fyzicky přítomen. McCarrick, který žije v Missouri, byl obžalován ze tří případů zneužívání a ublížení na těle u mladistvých, kdy obětem bylo 14 a více let.

Za každý bod obžaloby může být uložen trest až pěti let vězení, McCarrick by měl pak být také registrován jako sexuální delikvent. Očekává se, že k soudu se dostaví 3. září. Bývalý kardinál už dříve uvedl, že si na žádné případy zneužívání „nevzpomíná“.

Soudní dokumenty, na které poprvé poukázal deník The Boston Globe, ovšem obsahují velmi detailní popis zneužívání tehdy šestnáctiletého chlapce. Muži je dnes přes 60 let a nepřeje si, aby bylo uváděno jeho pravé jméno. Podle jeho svědectví byl McCarrick jejich rodinným přítelem a chlapce opakovaně až do dospělosti zneužíval. K incidentům došlo nejen v Massachusetts, ale také v New Yorku, New Jersey nebo v Kalifornii.

Jeden z případů se stal na svatební hostině chlapcova bratra ve Wellesley College v Massachusetts v roce 1974. McCarrick údajně chlapce požádal, zda by se s ním šel projít a promluvil si s ním o svém „uličnickém chování“. Poté, co chlapce několikrát sexuálně zneužil, mu řekl, aby recitoval modlitby, pomocí kterých se vykoupí ze svých „hříchů“. Později chlapci řekl, že jeho otec vzkazuje, aby McCarricka poslouchal a dělal vše, co mu řekne. „Možná to tak mělo být, možná se to mělo stát, já nevím. Byl jsem pořád pouze naivním mladým mužem,“ uvedla oběť.

O případech McCarrickova zneužívání údajně věděl už papež Jan Pavel II., zjistil Vatikán během vyšetřování v roce 2019. Tehdejší papež se ale rozhodl věřit americkým biskupům, kteří informaci popírali. Zabývat se věcí odmítl i papež Benedikt XVI., jenž na post rezignoval v roce 2013. Neexistovala podle něj totiž žádná „věrohodná obvinění“.

McCarrick je obviněn také z napadení mladistvého chlapce, k němuž mělo dojít na začátku 70. let v New Yorku. K pohlavnímu styku údajně nutil také muže, kteří absolvovali studie na kněze v New Jersey.

Další stovky členů duchovenstva čelí obdobným nařčením ze sexuálního obtěžování dětí a mladistvých, ke kterému v církvi docházelo desítky let.

Reklama

Doporučované