Hlavní obsah

Merkelová chce dostat z Německa odmítnuté žadatele o azyl, vznikne nová centrála

Německá vláda chce posílit deportaci.

 

Reklama

Potom, co se ukázalo, že atentátník Anis Amri v Německu pobýval i po odmítnutí jeho žádosti o azyl, je tlak na Merkelovou ještě vyšší.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová chce významně posílit proces deportace odmítnutých žadatelů o azyl. V rámci jejího opatření se zmiňuje například získání přístupu k telefonům a SIM kartám neúspěšných azylantů, aby se mohla ověřit jejich identita.

Merkelová se sejde s představiteli ostatních spolkových zemí, aby s nimi probrala 16bodový plán na urychlení deportace. Plán unikl do německých médií. Obsahuje zřízení nového centra pro koordinaci deportace, které má vzniknout v Berlíně během tří měsíců. Zároveň možná vzniknou i tranzitní centra v blízkosti letiští pro odmítnutné azylanty, kteří by v nich pobývali dny či týdny před jejich návratem do vlasti.

Na tato opatření plánuje federální vláda letos dát 90 milonů euro (přes 2,4 miliardy korun). Dobrovolným navrátilcům, kteří se sami rychle rozhodnou ze spolkové republiky odejít, nabídne ještě více peněz než dříve.

Změna před volbami

Migrace se stala v Německu velkým politickým tématem před letošními nadcházejícími volbami. Rozhodnutí Merkelové nechat německé hranice otevřené, zatímco ostatní evropské země svoje uzavíraly, snížilo její popularitu a vedlo k vzestupu protiimigrační strany Alternativa pro Německo. V roce 2015 žádalo o azyl v Německu 890 tisíc imigrantů.

Mezi odmítnutými žadateli o azyl byl i Tunisan Anis Amri, který loni v prosinci na vánočním trhu v Berlíně zabil dvanáct lidí. I to je důvod, proč je tlak na vládu Merkelové nyní větší.

„Počet odmítnutí se zvyšuje, takže se musíme více zabývat deportacemi a navrácením migrantů do jejich vlasti,” uvedl ministr vnitra Thomas de Maiziere.

Plány německé vlády kritizují humanitární organizace pomáhající migrantům.

Video: Merkelová chce v Německu zakázat zahalování obličeje.

Video: Marie Vladyková

Reklama

Doporučované