Hlavní obsah

Merlot Trialog z Vinařství Vican zrál ve třech druzích sudů z moravského dřeva

Ilustrační foto.

Reklama

Panenskou, tedy první sklizeň odrůdy Merlot z viniční trati Kienberg, letos nabízejí v netradiční kolekci v Rodinném vinařství Vican z Mušlova u Mikulova.

Článek

„Víno z hroznů ze stejné sklizně zrálo nejprve půl roku ve vinifikátoru na slupkách, poté jej rozdělili do tří druhů sudů,“ popsali postup Tomáš Vican a Michal Homola.

„Sudy jsou vyrobené z místního dřeva tady z Moravy. Z dubu, akátu a kaštanu. Vyráběl je pro nás mistr Eduard Bařina z Čejkovic. Tento postup ale není vhodný pro všechny odrůdy. Z bílých se hodí pro Chardonnay, Rulandské šedé a Rulandské bílé. Z červených odrůd pak Rulandské modré a právě Merlot,“ poznamenal Tomáš Vican.

Výsledkem je edice Trialog, tedy balení tří lahví, jejichž obsah zrál ve třech druzích sudů. „Každý druh dřeva dává vínu jinou chuť, a takto máte možnost ochutnat ten rozdíl,“ dodal Vican.

Cesta k edici ale nebyla úplně jednoduchá. Nejvíce komplikovaná práce byla se sudy z kaštanového dřeva. „Kaštanové dřevo je hodně tříslovité a sud z něj je potřeba takzvaně zavinit, vlastně propláchnout vínem. Merlot z panenské sklizně jsme do něj dali až ve třetím roce a vyplatilo se to. Každý sud dodal vínu jinou chuť a strukturu,“ konstatoval sklepmistr Michal Homola.

Rodinné vinařství Vican má tři velikosti sudů z moravského dřeva. Nejmenší mají objem 225 litrů, střední 600 litrů a dva největší 5000 litrů. Z nich pocházelo také Rulandské šedé, které na soutěži bílých vín ve Štrasburku loni zvítězilo ve své odrůdě. „Pro nás je to takové mistrovství světa bílých vín a zvítězit v Alsasku, které je domovinou téhle odrůdy, je velmi cenné,“ řekl Vican.

Dřevěné sudy na víno mohou sloužit dlouhá léta, pokud dostávají tu správnou péči. Je třeba předcházet jejich vysychání a zbavovat je vinného kamene. Podle Michala Homoly jim nejvíc prospívá, když jsou stále plné vína.

Reklama

Související témata:

Doporučované