Hlavní obsah

Plné sklepy vína, na účtu prázdno. Vinaři se bojí, že vinohrady zpustnou

Rozhovor s Petrem Cibulkou, spolumajitelem stejnojmenného rodinného bio vinařství.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Čím menší vinařství, tím více problémů. Ve sklepích zůstávají miliony litrů vína, které se vinařům kvůli covidu-19 nedaří prodat, říká v rozhovoru pro SZ Byznys jeden z nich, Petr Cibulka.

Článek

„Problém vinařů je, že jsou strašně hrdí. Jsou připoutaní ke své půdě a nebudou nikde chodit plakat. Každé velké vinařství má určitě přes milion litrů neprodaného vína, každé. A u menších vinařství se kumulují úrody roku 2017, 2018 a 2019,“ popisuje majitel rodinného vinařství z Mikulova s největším prodejem bio vín v Česku.

Loňský rok pro ně představuje ztráty pět až sedm milionů korun, především kvůli zavřeným restauracím a hotelům, které si víno objednaly, ale už neodebraly. „Toto zboží už s etiketami leží ve sklepích a myslím si, že bude velmi obtížné ho prodat,“ řekl Petr Cibulka.

Čím menší vinařství, tím více problémů, popisuje současnou situaci vinař Petr Cibulka.

Podobně je na tom řada menších i středních vinařství. Nejhůře jsou na tom ta, která se až do pandemie zaměřovala výhradně na gastronomii či vinařskou turistiku a degustace. Ani nově vytvořené e-shopy jim výpadky nenahradí.

Bude se šetřit úplně na všem, odhaduje atmosféru mezi vinaři Petr Cibulka. „V takové situaci seškrtáte všechno jenom na nejnutnější provoz, propustí se lidé, budete si všechno dělat sami po večerech, po víkendech. Bude se šetřit na obnově vinohradu i výsadbách,“ předvídá příští měsíce.

Vino Cibulka

Rodinné bio vinařství z Mikulova.

Je největším tuzemským prodejcem bio vín. Jako první v ČR vyrábí bio sekt s certifikací bez histaminu.

Již 7 let rekonstruují kulturní památku Portz Insel nedaleko Mikulova, barokní letohrádek z roku 1627 v těsné blízkosti vinic. V budoucnu bude sloužit pro veřejnost a k vinným degustacím.

Vinaři se také obávají, že krize ještě znásobí dovoz levného vína ze zahraničí. I tamní pěstitelé přišli o velkou část odbytu kvůli pandemii a budou se snažit víno prodat pod hranicí nákladů.

Jak podpořit tuzemské vinařství? Proč podle Petra Cibulky nic neřeší novela zákona o potravinách, která by zavedla povinné kvóty na prodej českých potravin v prodejnách nad 400 metrů čtverečních a kterou se právě zabývá Parlament? Dozvíte se ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované