Hlavní obsah

Cílem není vyvolat paniku, ale motivovat, říká o vyhlášení stavu „klimatické nouze“ Čižinský. Spíš snaha se zviditelnit, kritizuje ODS

Duel Jana Čižinského, starosty Prahy 7 (Praha sobě), a Tomáše Portlíka, místostarosty Prahy 9.Video: Markéta Bidrmanová , Seznam Zprávy

 

Reklama

„Praha má problém, funguje jako tepelný ostrov,“ hájí vyhlášení stavu klimatické nouze v metropoli starosta Prahy 7 (Praha sobě). Právě jeho městská část už k takovému kroku přistoupila. „Moc smyslu to nedává, je to deklarace bez praktické poučky, jaké kroky budou následovat,” oponuje mu v Duelu Tomáš Portlík, místostarosta Prahy 9.

Článek

Stav klimatické nouze vyhlásily v květnu parlamenty ve Walesu a Irsku, předtím města Londýn či Bristol. Stav klimatické nouze vyhlásil v květnu i čtvrtmilionový severoněmecký Kiel, po Kostnici a Ludwigslustu se stal třetím německým městem, které tak učinilo.

Praha 7 je první ve střední a východní Evropě. „Chceme tím inspirovat, je to důležitý signál. My si myslíme, že situace je vážná. Je to apel na lidi, aby preferovali městskou dopravu,” říká Čižinský.

„Zároveň je to příležitost politiků, aby se zviditelnili na úkor klimatických změn, že upozorňují na nebezpečí a vědí, jak ho řešit. Obávám se, aby to nedopadlo jako se solárními panely,” argumentuje Portlík. Vedení jeho městské části například diskuzi otevírá spolu s umělci pořádáním výstavy, jak právě oni vidí dopad klimatických změn.

Na páteční studentské stávce za klima podpořil myšlenku i celopražský náměstek pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). Ten navrhne, aby i Praha vyhlásila stav klimatické nouze. „Tam chybí jasné cíle, třeba u těch emisí a podobně,” podivuje se nad nápadem zastupitel za ODS.

Anketa

Má smysl, aby města vyhlašovala „stav klimatické nouze”?
Ano
20,2 %
Ano, pokud za tím budou konkrétní kroky
37,7 %
Ne
38,1 %
Ne, kroky měst mají minimální dopad na celek
4 %
Celkem hlasovalo 2193 čtenářů.

Co Praha 7 změní

Největší problém jsou emise CO2. Praha 7 proto nevylučuje dopravní omezení. Tam by mohla narazit na odpor obyvatel. Na úkor parkovacích míst pro nerezidenty hodlá vysadit zeleň. Část navržených opatření, jako je konec používání jednorázových plastů či využívání aut s ekologickým pohonem, se týká přímo úřadu. Dalšími kroky chce sedmička zvýšit podíl zeleně. Plánuje zlepšit vsakování vody, asfalt mají proto nahradit kostky. Obyvatele i firmy chce Čižinský motivovat k ekologicky odpovědnému chování.

„Pro nás má každý strom, který se podaří zasadit, obrovský význam,” dodává Čižinský.

„To nejsou žádné převratné kroky, které by se nedělaly doteď, to jsou prostě kroky, které, pokud někdo umí myslet a dělá politiku, jak se sluší a patří v rámci komunálu, tak je dnes stejně dělá,” řekl v Duelu Portlík.

Klima pro legraci?

Krok Prahy 7 vyvolal ironické reakce z městské části Praha 8. „Žádám všechny, aby – pokud je to jen trochu možné – zrušili všechny své plánované cesty na postižené území Prahy 7! Současně konstatuji, že vedení Prahy 8 je připraveno poskytnout humanitární pomoc uprchlíkům z Prahy 7, jejichž vlnu v nejbližších dnech očekáváme,” napsal na svém Facebooku místostarosta osmičky Tatranský.

„Je to takový milý vtip, já si myslím, že nám pomohl zpropagovat to téma, nikdo z nás neudělá chybu, když se bude chovat k přírodě šetrněji,” usmívá se nad statusem Čižinský.

Reklama

Doporučované