Hlavní obsah

Město Zlín vytipovalo tři lokality pro záchytná parkoviště

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Zlín vytipovalo tři lokality pro záchytná parkoviště, a to ve Fryštácké ulici u místní části Kostelec, ve Štefánikově ulici u Malé scény a na Příluku u průmyslové zóny.

Článek

Novinářům to dnes řekl primátor Zlína Jiří Korec (ANO). Na Příluku by se mohlo stavět v roce 2023, u dalších dvou míst město ověří reálnost stavby.

„Pro naše město je výstavba záchytných parkovišť velmi důležitá, především proto, abychom podpořili cestování MHD a tím i částečně ulehčili centru města od náporu vozidel,“ uvedl radní Michal Čížek (ANO).

Parkoviště na Příluku by mělo pojmout 130 až 140 vozidel, jeho výstavba souvisí s chystaným silničním napojením tamní průmyslové zóny. Předpokládaná cena je 20 milionů korun.

Ve Fryštácké ulici by parkoviště mělo souviset s budoucí výstavbou dálničního přivaděče od města Fryšták, návaznost by mělo mít i na cyklostezku a linky MHD. Kapacita parkoviště by měla být 150 míst s možností následného rozšíření až asi do 500 míst. Nemělo by chybět místo pro jízdní kola i stanoviště pro elektromobily. Pozemek však ještě není v majetku města. Příjezd do Zlína od Fryštáku by podle vedení města měl být v budoucnu vzhledem k dálničnímu přivaděči jedním z hlavních.

Ve Štefánikově ulici by se pro parkoviště s kapacitou asi 150 míst mohla využít plocha pod Malou scénou, kde i nyní parkuje řada vozů. Tamní zelená plocha by měla být zachována, parkoviště by mohlo být podzemní či mít zelenou střechu. „Pro parkoviště na ulici Fryštácká a na ulici Štefánikova u Malé scény se nyní zpracovává dokumentace pro územní rozhodnutí,“ uvedl mluvčí města Tomáš Melzer. Zatímco parkoviště na Příluku by podle Korce mohlo být hotové do konce nynějšího volebního období, stavba dalších dvou parkovišť bude připravena pro další období.

Funkci odstavného parkoviště již nyní ve městě plní plocha pod sportovní halou, která by se v budoucnu měla upravit, počítá se tam však se zachováním parkování, možností je vybudování parkovacích domů.

Reklama

Doporučované