Hlavní obsah

Městská část Brno-střed odpustí poplatek prodejcům na Zelném trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Brno-střed

ilustrační foto.

Reklama

Městská část Brno-střed odpustí poplatek za služby všem prodejcům na Zelném trhu. Opatření, o kterém dnes rozhodla rada městské části, platí do konce dubna.

Článek

Poplatek činí 15 korun za metr prodejní plochy a den. I když je tržiště na Zelném trhu nyní uzavřené kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru, vedení městské části věří, že prodej začne co nejdříve.

„Jsme připravení usnadnit start letošní sezóny všem našim prodejcům, ať už jsou to zemědělci se svými výpěstky a výrobky, obchodníci, kteří zde prodávají nakoupené zboží, nebo drobní pěstitelé, kteří prodávají na trhu jen občas,“ uvedla radní Ludmila Oulehlová.

Poplatek za služby slouží k úhradě nezbytných nákladů spojených s prodejem. Jde o technické, administrativní a organizační zajištění provozu trhu, hygienické zázemí, propagaci a podobně. Loni jej rada městské části odpustila všem prodávajícím od 1. července do listopadového konce sezony.

Každý prodejce na Zelném trhu musí dále hradit místní poplatek. Je určen vyhláškou města Brna a nelze jej proto zrušit z úrovně městské části. Jde o desítky korun na metr a den, v závislosti na charakteru stánku a zboží.

V sezoně by mělo na trhu prodávat 37 prodejců-zemědělců, což je o tři více než v loňském roce. Počet prodejců-obchodníků se také zvýšil, a to z 20 na 21. Většina prodejců využívá několik prodejních stolů každý den a také plochu v jejich okolí. Během sezony se mohou jednorázově nebo krátkodobě přidat také drobní pěstitelé s přebytky ze zahrádek.

Reklama

Doporučované