Hlavní obsah

Městská knihovna Praha má výdejová okna téměř ve všech pobočkách

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Od pondělí si mohou čtenáři Městské knihovny v Praze vyzvednout rezervované tituly ve většině poboček prostřednictvím výdejových oken.

Článek

„V Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze 1 bude možné knihy rovněž půjčovat a vracet. Zájem je zatím průměrný,“ řekla mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

„Otvíráme na většině poboček výdejní okna, kam si čtenáři mohou přijít pro knihy, které si rezervovali a k nimž jim přišlo potvrzení, že je rezervace splněná a kniha je připravená k výdeji. Tato knihokna neslouží k půjčování nebo vracení knih,“ řekla Hanzlíková.

Podle mluvčí je k výdeji nachystáno přes 8000 splněných rezervací, pro které si čtenáři mohou na vybrané pobočky přijít. Za dvě hodiny provozu navštívilo průměrně knihokna v jednotlivých pobočkách asi 30 čtenářů. Nejvíce lidí do 15. hodiny navštívilo pobočky Lužiny a Korunní, kam jich přišlo dvojnásobně více. Podle Hanzlíkové se dnes klienti knihovny spíše telefonicky informují, jaké služby jsou nyní k dispozici. Mluvčí upozornila na to, že pro splněnou rezervaci není nutné přijít hned v nejbližších dnech. Knihovna totiž prodloužila výpůjční dobu i termín, dokdy bude rezervovaná kniha přichystaná k výdeji. Nově je to do týdne od 7. prosince.

Rezervované tituly si lidé mohou vyzvednout v celé síti knihoven spadajících pod Městskou knihovnu v Praze s výjimkou pobočky Hloubětín v Praze 14, knihovny na Odstrčilově náměstí v Praze 2 a pobočky Modřany v Praze 12. Na těchto místech je nyní podle mluvčí revize knihovního fondu. Tzv. knihokna jsou otevřená v čase otevírací doby jednotlivých poboček. Ta se v některých případech změnila, aktuální otevírací doba je podle mluvčí uvedena na webu knihovny.

V Ústřední knihovně je lidem k dispozici většina služeb, které knihovna běžně nabízí. Čtenáři mohou přijít do vstupní haly a tam vrátit zapůjčené tituly pomocí návratového automatu, půjčit si knihy prostřednictvím samoobslužného zařízení a vyzvednout knihy rezervované. Za dvě hodiny provozu této možnosti využilo asi 130 čtenářů. Aby bylo dodrženo nařízení omezující počet osob na plochu provozu, je provoz knihovny na Mariánském náměstí regulovaný. Ve vstupní hale může být maximálně 20 osob. Otevřená je i pokladna, kde si lidé mohou například prodloužit platnost čtenářského průkazu. Platby lze ovšem uhradit také přes internet, upozornila mluvčí.

Knihovny se veřejnosti uzavřely kvůli vládním nařízením 22. října. Městská knihovna v Praze přesunula mnohé své aktivity na internet a rozšířila nabídku e-knih.

Městskou knihovnu v Praze (MKP) zřizuje hlavní město, má 43 poboček a provozuje tři tzv. bibliobusy. V roce 2019 se podle výroční zprávy zaregistrovalo 33 000 čtenářů, celkový počet čtenářů tak byl nejvyšší v historii. V prosinci bylo podle dokumentu v pražské městské knihovně registrováno téměř 177 000 lidí. Loni si půjčili asi pět milionů knih a dalších tiskovin. Knihovní fond MKP čítal loni více než 1,8 milionu knih. Jde o třetí největší knihovní fond v České republice po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Reklama

Související témata:

Doporučované