Hlavní obsah

Metanolová aféra na Filipínách. Nejméně osm lidí zemřelo po palmovém likéru

Foto: Reuters

Místní nemocnice přijala přes tři stovky otrávených lidí.

Reklama

Před sedmi lety zabíjel v Česku, teď se jedovatý metanol objevil v oblíbeném filipínském palmovém likéru lambanog. Ten se v oblasti často pije především během svátků a oslav.

Článek

Případy otravy se objevily ve filipínských provinciích Laguna a Quezon jižně od hlavního města Manila. Podle místních úřadů několik lidí pilo likér na vánočním večírku.

Agentura AP a zpravodajský server BBC uvádí osm obětí, agentura Reuters mluví dokonce o jedenácti mrtvých. Zasažení pocházeli z různých měst, likér si ale podle místních médií koupili ve stejném obchodě. Před hospitalizací si podle BBC stěžovali na bolesti žaludku a závratě.

Mnoho z otrávených k návštěvě nemocnice přesvědčilo naléhání starosty města Rizal z provincie Laguna Venera Munoze. Mezi čtvrtkem a nedělí tam totiž došlo k několika úmrtím.

Majitel palírny, odkud likér pocházel, se podle serveru ABS-CBN News v pondělí přihlásil na policii.

Na vině je pravděpodobně metanol

Podle mluvčího filipínské všeobecné nemocnice Jonase Del Rosaria je již více než 165 pacientů ve stabilním stavu. „U všech z nich šlo o otravu metanolem,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Případ připomíná metanolovou aféru z podzimu 2012, kdy v Česku a Polsku došlo k sérii otrav metanolem – zemřelo celkem 50 lidí a další utrpěli trvalé poškození zraku. Pátrání po lidech, kteří do alkoholických nápojů přidávali velké množství jedovatého metanolu, vyústilo v největší kauzu české kriminalistiky pokud jde o počet obviněných.

Na Filipínách zatím guvernér provincie Laguna Ramil Hernandez reagoval dočasným zákazem prodeje palmového likéru. Policie podle něj začne případ vyšetřovat.

Palmový likér lambanog se vyrábí z mízy kokosových nebo palmových květů a obsahuje okolo čtyřiceti procent alkoholu. Na Filipínách je oblíbeným nápojem především v době Vánoc.

Neregulovaná produkce a prodej palmového likéru lambanog jsou na Filipínách běžné. Výrobci ho často produkují nelegálně a přidávají do něj nebezpečné přísady.

Loni kvůli konzumaci lambanogu zemřelo v ostrovním státě Filipíny 21 lidí.

Filipínský úřad pro kontrolu potravin a léčiv už dříve varoval veřejnost před kupováním neregistrovaných palmových likérů.

Reklama

Doporučované