Hlavní obsah

Meteorologové varují před vlnou veder. V Údolí smrti je 54,4 stupně Celsia

Foto: Profimedia.cz

Vedra v Severní Americe jsou rekordní. Na snímku se kanadské děti ochlazují pod vodní clonou.

Reklama

Vedra se vrací. Američtí meteorologové varují před novou vlnou veder ve Spojených státech.

Článek

Některé americké státy se připravují na extrémně horké počasí, rekordní teploty se očekávají v Kalifornii a Nevadě, píše britská stanice BBC. Již v pátek v kalifornském Údolí smrti teplota vystoupala na 54,4 stupně Celsia, podobné ukazatele mohou teploměry ukazovat i tento víkend, varují meteorologové. Národní meteorologická služba v souvislosti s výstrahou doporučila Američanům pít hodně vody a zůstat v klimatizovaných budovách.

Nová vlna extrémních teplot přichází jen několik týdnů poté, co západ Kanady a USA zasáhla nebývalá vlna veder, region zažil také nejteplejší červen v historii. Sever amerického státu Kalifornie sužují také lesní požáry, s nimiž již kolikátý den bojují stovky hasičů. Oheň poškodil desítky budov a vyžádal si evakuace a uzavírky. Požár Salt Fire u města Redding už zničil asi 40 budov, podobné škody napáchaly také další dva požáry ještě více na sever u hory Mount Shasta, kde se mluvilo o „ohnivém tornádu“.

V Nevadě, kde v pátek zuřily dva požáry zažehnuté blesky, tamní úřady nařídily evakuaci místních obyvatel. Silný požár zasáhl také národní les Fremont-Winema na jihu Oregonu. Hasiči se tam snaží uhasit ohnisko, které se v pátek rozrostlo na plochu 158 čtverečních kilometrů a bylo klasifikováno jako nekontrolované. Guvernér amerického státu Idaho vyhlásil v souvislosti s rozsáhlými požáry stav nouze a požádal o pomoc národní gardu.

Na extrémní horko se připravuje také Kanada. Očekává se ale, že tamní teploty nebudou vyšší než ty, které v minulosti byly zaznamenány ve vesnici Lytton. Teplotní rekord v provincii Britská Kolumbie se tehdy posunul na hodnotu 49,6 stupně Celsia. Stále ale hrozí riziko vzniku požárů. Podle místního úřadu pro boj s lesními požáry za poslední týden v regionu začalo hořet na 330 místech. Největší požár zasáhl oblast severozápadně od města Kamloops, kde spálil území o rozloze 400 kilometrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Doporučované