Hlavní obsah

Meteorologové varují: Silné bouřky hrozí až do pondělí

Foto: Profimedia.cz

Česko čekají silné bouřky (ilustrační foto).

Reklama

Meteorologové prodloužili výstrahu před silnými bouřemi na celém území ČR až do pondělí. Doprovázeny mohou být přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým větrem o rychlosti až 90 km/h. Hrozí i rozvodnění malých toků. Sever Čech bouře zasáhnou až v neděli odpoledne.

Článek

„Bouřková činnost bude nejsilnější v odpoledních a večerních hodinách. Intenzita bouřek bude pravděpodobně největší v sobotu v jižní polovině území,“ uvedli meteorologové. Krátkodobé srážkové úhrny mohou být okolo 50 milimetrů, při opakovaných bouřích až 70 milimetrů.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešního poledne do neděle v krajích Jihočeském, Plzeňském, Jihomoravském, Zlínském a na Vysočině. Od noci na neděli pak v těchto částech ČR stupeň nebezpečí klesne na nízký.

Ve zbytku republiky je od sobotního odpoledne v platnosti právě výstraha s nízkým stupněm nebezpečí, v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji je vyhlášena až od nedělních 14:00. Všechny výstrahy končí v pondělí ve 22:00.

V nejsilnějších bouřkách mohou nárazy větru lámat větve a vyvracet stromy. Voda může zatopit níže položená místa a podemlít komunikace. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ uvedl ČHMÚ.

Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky nebo volně položené předměty. Neměli by vstupovat a vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Řidiči musí být v bouřích opatrní.

Reklama

Doporučované