Hlavní obsah

Byl nejteplejší měsíc v dějinách měření. Za vedry stojí klimatické změny, jsou si jistí vědci

Extrémní vedra dusí Evropu.

Reklama

Měsíc červen byl nejteplejší od roku 1880, tedy v celé historii měření. Průměrné teploty tohoto měsíce byly ve většině evropských zemích celkově o dva stupně Celsia vyšší, než byl normál.

Článek

Negativní klimatické změny podle vědců stojí i za současnou vlnou rekordního vedra a sucha. Podle aktuální studie přispěly změny na planetě k tomu, že nával extrémního horka je „nejméně pětkrát pravděpodobnější“ právě kvůli postupujícímu globálnímu oteplování.

Vědci ve Francii, kteří se specializují na změny a vývoj počasí, se ve studii zaměřili na průměry nejvyšších teplot. Výsledky porovnávali s modelem, jak by se vyvíjelo klima na Zemi bez vlivů člověka. A vyšlo jim, že lidé svým působením zvýšili riziko extrémního vedra nejméně pětinásobně. Experti přitom upozorňují, že toto číslo je minimální, skutečný vliv a negativní dopady mohly být i několikanásobně vyšší.

„Léto skoro ani nezačalo a už jsou překonané téměř všechny teplotní rekordy,“ zhodnotil francouzský meteorolog Ruben Hallali aktuální meteorologickou situaci v Evropě pro britský Guardian. Za pravdu mu dávají vědci. Ti z evropského programu Copernicus, na kterém se podílejí i vědci z Evropské vesmírné agentury, potvrzují, že průměrná červnová teplota byla o více než dva stupně vyšší, než je obvyklé. „Jde o nejteplejší červen, jaký byl kdy zaznamenán,“ píšou doslova vědci ve své zprávě. Teplotu meteorologové soustavně zaznamenávají od roku 1880.

Odborníci varují, že současný vývoj počasí je nebezpečný. „Vlny veder jsou mnohem intenzivnější a jsou způsobené hlavně horkým vzduchem proudícím do střední Evropy až ze Sahary,“ řekl Guardianu výzkumný pracovník Institutu pro změnu životního prostředí na univerzitě v Oxfordu Otto Friederike. Vedra s sebou přinesla nejen teplotní rekordy, ale také rozsáhlé požáry.

Alarmující je podle dat poskytnutých programem Copernicus hlavně konec měsíce června, kdy v některých evropských zemích byla průměrná teplota vyšší o téměř o 10 stupňů Celsia, než tomu bylo mezi lety 1981 a 2010.

Podle údajů programu Copernicus jsou data z dlouhodobého hlediska velmi neobvyklá. Celková průměrná teplota je totiž o tři stupně Celsia vyšší než v letech 1850 až 1900. Data také ukázala, že průměrná celosvětová teplota byla v červnu vyšší o 0,1 stupně Celsia.

Podle odborníků bude tento trend pokračovat. „Extrémní teplo bude stále častější a intenzivnější. Souvisí to s tím, jak se postupně otepluje celá planeta,“ uvedl Friederike. Podle něj je to důkaz, že klimatické změny se dějí právě teď.

Teplotní rekordy byly v některých evropských zemích zaznamenány hlavně minulý čtvrtek, kdy ve Švýcarsku, Španělsku, Německu a Rakousku teplota překročila 40 stupňů Celsia. V Česku pak padl rekord 26. června, kdy meteorologové naměřili 38,9 stupně Celsia. Ve Francii naměřili dokonce 45,9 stupně Celsia. Extrémní vedra ve Francii jsou srovnávána s těmi z roku 2003, která byla podle meteorologů a historiků nejhorší od roku 1540 a v jejichž důsledku zemřelo na 15 000 lidí.

Reklama

Doporučované