Hlavní obsah

Vedra přinášejí do Evropy tropické nemoci. Na západonilskou horečku zemřelo 22 lidí

Foto: Shutterstock.com

Za častým výskytem nákazy tropickými nemocemi stojí brzký začátek přenosové sezony.

Reklama

S rostoucími teplotami v Evropě se zvyšuje hrozba rozšíření tropických nemocí. Na nákazu západonilských virem během vlny veder zemřelo 22 lidí.

Článek

Evropa čelí hrozbě epidemie tropických nemocí. Můžou za to rostoucí teploty, kvůli kterým se nemoci přivezené ze zahraničí šíří jednodušeji, varují odborníci, které cituje server The Guardian. Teplé počasí přeje množení komárů, kteří tyto choroby můžou dále šířit.

„Netvrdíme, že určitá epidemie je způsobena změnou klimatu. Můžeme ale říct, že klimatická změna usnadňuje šíření těchto nemocí,“ uvedl Diarmid Campbell-Lendrum ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

Toto léto došlo v důsledku stoupajících teplot k výraznému nárůstu výskytu nákazy západonilskou horečkou. Do poloviny srpna se vir, který přenáší komáři, vyskytl ve 400 případech, z čehož 22 skončilo smrtí. Uvádí to Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Mezi postižené země patří Itálie, Řecko, Maďarsko, Srbsko a Rumunsko. Ve všech těchto zemích se infekce vyskytla i v minulosti.

Relativně častý výskyt nákazy je podle WHO způsoben brzkým začátkem přenosové sezony, což zapříčinily vysoké teploty a vlhké počasí. Tyto podmínky jsou ideální pro množení komárů.

„Všichni jsme překvapeni, jak rychle k těmto změnám dochází. Vidíme víc a víc projevů extrémního počasí,“ uvedl Jan Semenza z ECDC, který se zabývá vlivem klimatických změn na zdraví. Vysoké teploty podle něj ulehčují přenašečům, jako jsou například komáři, šíření nemocí.

Tento rok se také zvýšil počet nakažených klíšťovou encefalitidou ve střední a jižní Evropě. Minulý rok kvůli vysokým teplotám, nárůstu mezinárodního cestování a počtu lidí bydlících v blízkosti volně žijících živočichů vzrostl počet nakažených nemocemi, které přenášejí komáři, klíšťata a blechy i v USA, a to včetně západonilské horečky a horečky dengue.

Výzkumníci předpovídají, že také riziko přenosu viru dengue, chikungunya a viru zika může v Evropě vzrůst jako důsledek klimatické změny. Všechny tři běžně přenáší komár tropický, ale můžou se šířit i skrze jiné druhy, jako je například komár tygrovaný, jehož zastoupení v evropských zemích včetně Itálie a Španělska roste.

Jižní Francie a Itálie zažily rozšíření nemoci chikungunya v roce 2017. Podle Semenzy existovala obava z dalšího rychlého šíření nemoci, ale nakonec se ji podařilo dostat pod kontrolu.

Podle Semenzy a jeho týmu je riziko nákazy tropickými nemocemi nejvyšší v srpnu, září a říjnu, kdy mnoho lidí cestuje. Polovina pasažérů mířících z míst, kde se vyskytuje horečka dengue, cestuje přes letiště v Římě a Miláně.

Reklama

Doporučované