Hlavní obsah

Na Moravě útočili agresivní komáři

Na populaci komárů bude mít vliv hlavně další průběh léta. Svědčí jim vedro a vysoká vlhkost vzduchu.Video: Petra Obrusníková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Agresivní komáři obtěžují v posledních měsících obyvatele Zvole na Šumpersku. V květnu a červnu byla obec na pokraji kalamitního stavu. Nyní se situace uklidňuje, odborníci ale varují, že pokud se opět výrazně oteplí, mohou se agresivní komáři kdykoliv vrátit.

Článek

„Jejich líhniště jsme měli přímo za domem, bylo jich hodně a bylo to nepříjemné. Používali jsme sítě do oken a repelenty, ale stejně nám to moc nepomohlo. Měla jsem spoustu štípanců,“ stěžuje si jedna z obyvatelek Zvole. Ta patří mezi několik obcí, kde byla naměřena zvýšená aktivita komárů, ale nebyl překročen kalamitní stav.

Kromě komářích štípanců není tento bodavý hmyz nijak zvláště pro lidi nebezpečný. „Při jejich škrábání se však může do ranky zanést infekce, která se obtížně hojí. Méně časté jsou pak alergie. Celkově je ale výskyt komárů překračující kalamitní stav velmi obtěžující pro lidi,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Růžena Haliřová.

Na Olomoucku se pomocí GPS a chytrých telefonů mapují komáří líhniště. Ta se pak likvidují speciálními látkami, které jsou šetrné k okolnímu prostředí. Takto se ale larvy dají likvidovat pouze na jaře, kdy rozprášení látek z vrtulníku nebrání listy stromů. V létě a na podzim plošně pomáhá kosit trávu, ve které se drží vlhko. Společně s teplem jsou to ideální podmínky pro množení larev.

„U nás se nijak zvlášť onemocnění způsobené komáry nevyskytuje. Výjimkou jsou lokální oblasti, například na jižní Moravě, kde byl zachycen druh viru Ťahyňa způsobující valtickou horečku,“ dodává Haliřová. Onemocnění má podobný průběh jako chřipka a objevuje se především u dětí.

Reklama

Doporučované