Hlavní obsah

Klimatické změny nás i v Česku připraví o vodu, varuje profesor z Akademie věd

Svět bez obalu: pořad o globálním oteplování.

 

Reklama

Když byl vynalezen parní stroj, tak proti němu také protestovali vozkové od koní, reaguje profesor Marek na odstoupení USA od klimatické dohody.

Článek

Americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení Spojených států od Pařížské klimatické dohody. Nová klimatická dohoda by měla v roce 2020 nahradit Kjótský protokol z roku 1997. Naplněním Kjótského protokolu měly být v letech 2008 až 2012 sníženy celkové světové emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v průměru o 5,2 procenta v porovnání s rokem 1990.

Je mrzuté, že velmoci pohrdají smlouvami, reaguje v pořadu Svět bez obalu na postoj Spojených států ředitel Centra výzkumu globální změny AV ČR profesor Michal V. Marek. „Amerika se dopouští chyby. Tímto rozhodnutím se zříká vývoje nových technologií, protože klimatické změny jsou impulzem rozvoje,” říká Marek.

Když byl vynalezen parní stroj, tak proti němu také protestovali vozkové od koní, říká profesor Marek. „Éra parních strojů končí a nastupuje něco nového, a když se to snažím zastavit nějakým odstoupením od smlouvy, tak ubližuji především sám sobě."

Klaus klimatologii nerozumí, říká český vědec

Ředitel Centra globální změny Marek okomentoval postoje bývalého českého prezidenta Václava Klause, který soustavně zpochybňuje, že by klimatické změny byly nějak nebezpečné a že by se na nich nějakým významným způsobem podílel člověk. „Ty jeho názory jsou úsměvné. Já už ho neberu vážně, říká Marek. „Z Klausovy strany už to je jen přehraná póza. On té klimatologii fakt nerozumí.”

„Klimatický systém je opravdu poblázněný. Je rozkolísaný, což způsobuje nárůst extrémů jako jsou sucha nebo povodně,” dodává český vědec.

Za největší nebezpečí v souvislosti s klimatickými změnami považuje profesor Marek hospodaření s vodou. „To je základní problém. Nastává nerovnoměrná distribuce srážek a do budoucna budeme muset počítat i my tady v Čechách se zavlažováním."

Reklama

Doporučované