Hlavní obsah

Mexičané slaví své Dušičky: hodují na hřbitovech a připravují „chléb mrtvých“

Mexičané slaví Den mrtvých neboli Día de Muertos (video: AP, YouTube).

 

Reklama

Dušičky si lidé připomínají i v Latinské Americe, ale trochu jinak než v Česku. Například Mexičané vzpomínají na své zesnulé nejen květinami a svíčkami, ale i hodováním na hřbitovech. Jejich Den mrtvých zvaný Día de Muertos je oslavou i národním symbolem.

Článek

V obchodech v Mexiku i dalších zemích Latinské Ameriky se v těchto dnech prodávají barevné lebky, bonbony ve tvaru kostlivců nebo figurky veselých kostřiček v zářivých barvách. Dalo by se říci, že ve srovnání s americkým Halloweenem je latinskoamerická oslava hlavně více barevná.

Den mrtvých je v Mexiku nejoblíbenějším svátkem a slaví se 1. i 2. listopadu, někteří začínají už 31. října.

Lidé si doma vytvářejí malé oltáře s fotkami svých zesnulých. Na hřbitov nosí květiny, ale také jídlo či nápoje, a rituálně tak na hrobech hodují, aby byli v kontaktu s dušemi. Ještě dál jdou v Nikaragui, kde se svými předky tráví i noc.

Symbolem mexických oslav je figurína Catrina, smějící se kostra s širokým dámským kloboukem s velkými pery, kterou stvořil v roce 1910 mexický grafik a karikaturista José Guadalupe Posada. Tato tradiční figurka se zejména v těchto dnech prodává v obchodech, oblečena do různobarevných historických kostýmů, a převlékají se za ni i ženy v průvodech.

V řadě latinskoamerických zemích hospodyňky připravují různé pečivo, například „chléb mrtvých“, či nápoje, mimo jiné také slavnou „coladu moradu“.

Historie mexických oslav Dne mrtvých sahá více než 500 let zpátky, kdy si původní obyvatelé Mexika Aztékové připomínali své mrtvé. Jejich oslavy, při nichž uctívali bohyni Mictecacíhuatl (Dámu smrti), trvaly více než měsíc a konaly se v létě.

Den mrtvých je od roku 2008 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO.

Reklama

Doporučované