Hlavní obsah

Mezi Libercem a Jabloncem má vyrůst „zelené město“ se sedmi stovkami bytů

Foto: Park Masarykova

Domy, které firma postavila v sousedství liberecké Oblastní galerie Lázně.

Reklama

Další výstavbu 600 až 700 bytů v části Kunratice připravuje v Liberci společnost Develop Industry, která letos dokončila velký rezidenční projekt Park Masarykova s více než 140 byty.

Článek

Developer je spojený s libereckou stavební společností SYNER Group, která v Kunraticích vlastní bezmála pět hektarů pozemků a s městem jedná o směně dalších téměř 2,5 hektaru. Jde o prostor, kde ještě před pár lety zela obří díra po nedokončeném projektu diagnosticko-terapeutického centra pro léčbu pacientů po těžkých úrazech. Stavba nemocnice, která měla stát 700 milionů korun, začala v roce 1996. Hotová měla být o tři roky později, už v roce 1997 se ale práce kvůli nedostatku financí zastavily. I tak tam stát, který projekt financoval, utopil sto milionů korun. Pozemky získal loni Syner od soukromého vlastníka a připojil je k těm, které už v lokalitě stavební firma vlastnila.

Na území rozloženém za městem mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou mají tedy nyní vzniknout bytové domy.

„Chceme postavit zelené město. Celé je to uprostřed zeleně, obklopené lesy,“ řekl před časem Petr Syrovátko junior ze skupiny S group holding, do které patří i stavební firma Syner.

Byty by měly být cenově dostupné. „Cítím v Liberci enormní zájem lidí ze sídlišť postoupit někam jinam, do nového kvalitního bydlení. A toto bude šance i pro ně,“ dodal Syrovátko.

Součástí plánu, který je na samém začátku, je kromě bytů, obchodů, restaurace a obecně občanské vybavenosti také nová sjezdovka vedená z kopce lesem za budovami. Nová silnice, která vede nedaleko, bude oddělená valem. „Akusticky to bude zařízené tak, aby hluk ze silnice obyvatele nerušil, to je základ,“ podotknul Syrovátko.

„Náš projekt je dalším krokem k přibližování a časem snad i propojování Liberce s Jabloncem nad Nisou. Kompletně postaveno bychom chtěli mít do deseti let,“ připomenul Syrovátko.

Developer, jak již bylo řečeno, plánuje výstavbu zahradního města. „Jedná se o bytové domy, mělo by to mít komornější charakter. Domy by měly být převážně do tří nadzemních podlaží. Většina parkování bude pod zemí, tak aby auta nestála na ulicích,“ popsal záměr předseda představenstva společnosti Develop Industry Radek Kotrč. Projekt je podle něj na samém začátku, se zahájením se tak dá počítat nejdříve za dva roky. „Je samozřejmě otázka, jak bude za dva roky ekonomika v republice vypadat, jak ji poznamená koronakrize,“ dodal.

Jak rychle bytový projekt začne, bude záležet i na tom, zda se podaří dohodnout s Libercem směnu pozemků, která zatím libereckým zastupitelstvem neprošla. Liberec by chtěl pozemky v Kunraticích vyměnit za necelých 7000 metrů čtverečních v centru v oblasti Papírového náměstí. Radnice chce získat i pozemek v Šamánkově ulici, který potřebuje pro vybudování tramvajové smyčky. Podle posudků by k tomu mělo město firmě zaplatit ještě 5,5 milionu korun, to ale zastupitelé odmítli. Městské pozemky byly podle nich podhodnocené, jednání tak budou pokračovat.

Reklama

Doporučované