Hlavní obsah

Nákaza na Karvinsku se šíří mnohem rychleji. Je to špatné, říká hygienik

Foto: Armáda ČR

Testování na covid-19, jak probíhalo v Dole Darkov.

Reklama

Mezi testovanými na covid-19 v dolech Československé mládeže je 15 procent pozitivních. V reálných číslech se koronavirus objevil u 500 z více než 3400 odebraných vzorků.

Článek

Testy probíhaly u pracovníků dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih na Karvinsku. Nejméně 15 procent z nich mělo test pozitivní na koronavirus, který způsobuje nemoc covid-19.

„Všechny vzorky ještě nejsou vyhodnoceny,“ uvedl Petr Kopřivík z krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě. „Je to špatné, protože ten podíl je vysoký. Ještě nejsou vyhodnoceny všechny testy, takže je možné, že pozitivních ještě přibude.“

OKD zatím nechce prozradit, jak na situaci zareaguje.

„Máme připravených několik variant scénářů, zatím čekáme na konečná čísla,“ řekla redakci Seznam Zprávy mluvčí OKD Naďa Chattová. Jaké scénáře to jsou a zda 15 a více procent nakažených bude znamenat utlumení provozu, mluvčí neřekla.

Odboráři se ohradili proti tvrzení, že za nákazu mohou samotní horníci. Při práci v dolech podle nich není možné dodržovat hygienická opatření. Odboráři uvedli, že na tuto skutečnost upozorňovali vedení firmy i krajskou hygienickou stanici a požadovali omezení práce na bezpečnostní minimum. S testováním se navíc podle odborů začalo pozdě.

„(…) od začátku pandemie museli havíři dál pracovat a fárali do dolu společně v klecích, sprchovali se společně ve sprchách, převlékali se společně v šatnách, obědvali společně v jídelnách, jezdili do práce společně v autobusech. A to vše bez možnosti rozestupu či bez možnosti aktivně používat doporučené postupy. Museli, nic jiného jim totiž nezbývalo, pokud nechtěli ztratit práci!“ uvedli odboráři na svých internetových stránkách.

Plošné testování na dolech nařídila hygiena kvůli tomu, že tam začalo přibývat nakažených.

Situace v oblasti není dobrá už delší dobu, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí oznámil, že kvůli šíření koronaviru zpřísní ve dvou moravskoslezských regionech vládní opatření. Ovšem nikterak zásadně.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku jsou od 30. června do odvolání zakázány návštěvy nemocnic a sociálních zařízení. Vnitřních i venkovních akcí se smí zúčastnit maximálně 100 lidí – dosud to bylo 500. Při vnitřních hromadných akcích a v MHD musejí místní povinně nosit roušky. Maximum 100 osob platí i pro koupaliště. Restaurace a bary budou i nadále muset zavírat v době mezi 23. hodinou a 8. hodinou ranní s výjimkou výdejního okna. A tak podobně.

Už z pondělních statistik Karviná vycházela v celé republice nejhůře. Vykazovala nejvyšší podíl nově potvrzených případů nákazy na obyvatele. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá více než 221 případů za posledních sedm dní. V sousedním okrese Frýdek-Místek, kde je druhý nejvyšší výskyt, šlo o zhruba 35 případů na 100 tisíc obyvatel.

Doposud laboratoře v Moravskoslezském kraji odhalily 2767 nakažených, s nemocí covid-19 zemřelo 69 osob.

Reklama

Doporučované