Hlavní obsah

Mezinárodní soutěže studentů mají vítěze z pražských škol

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní soutěže pro středoškoláky a pro mladé umělce Young Artists and Authors Showcase a Youth Leadership Summit vyhráli studenti z pražských škol. Jejich projekty reflektovaly mimo jiné pandemii covidu-19.

Článek

„Školy v české metropoli měly možnost se soutěží zúčastnit poprvé,“ řekl pražský radní pro školství Vít Šimral. Podle něj vítězství pražských studentů pomůže propagaci pražských škol a hlavního města v zahraničí.

Do mezinárodní soutěže pro mladé umělce se zapojili studenti pěti pražských středních škol a základních uměleckých škol (ZUŠ), kteří měli na zpracování svých projektů asi dva měsíce. Soutěž pro mladé ve věku od 13 do 18 let měla šest kategorií věnujících se mimo jiné původní a reinterpretované hudbě, fotografii nebo poezii. Vítězství soutěže s názvem Young Artists and Authors Showcase nakonec slavili Martin Macoun ze ZUŠ Vadima Petrova, který vyhrál se svou rockovou úpravou symfonie Bedřicha Smetany Vltava, a studenti Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické Hellichova Lukáš Masák, Eduard Babák, Adam Kácha, Jakub Kamínek a Lukáš Skála. Ti vytvořili autorskou fotografii , která odkazuje na obraz Vor Medúzy od francouzského malíře Théodora Géricaulta. Studenti grafiky ve své práci zinscenovali scénu, v níž se zachycené postavy snaží vyměnit žárovku.

„Obraz od Gériacaulta zobrazuje postavy na voru, které hledí k obzoru, odkud čekají záchranu. To nám přišlo analogické k situaci světa v koronavirové pandemii, kdy se všichni lidé ocitli v podobné situaci, s jasným nepřítelem,“ řekli ke své vítězné fotografii její autoři.

Do soutěže International Youth Leadership Summit (IYLS) 2021 se letos zapojili studenti tří pražských gymnázií. Ti se zúčastnili výběrového řízení, v němž organizátoři soutěže vybrali 50 studentů ze 120 zemí světa. Mezi nimi byl i student pražského gymnázia Voděradská v Praze 10 Karel Zajíc, který tak získal možnost zúčastnit se simulovaného summitu Rady bezpečnosti OSN. Na něm se účastníci dozvěděli mimo jiné o cílech udržitelného rozvoje OSN a měli za úkol najít řešení komunitních problémů souvisejících s pandemií koronaviru.

Reklama

Související témata:

Doporučované