Hlavní obsah

Michelangelův Mojžíš v novém. Slavná socha se přiblížila originálu

V Římě odhalili zrestaurovanou sochu Mojžíše od Michelangela.

 

Reklama

Kromě opravy sochy se restaurátorům podařilo docílit stejného nasvícení, jaké pro své dílo vymyslel Michelangelo před stovkami let.

Článek

Italští památkáři v Římě slavnostně odhalili zrestaurovanou Michelangelovu sochu Mojžíše v Bazilice svatého Petra v okovech. Představili také nový způsob osvětlení hrobky papeže Juliuse II., jejíž je dílo součástí.

Právě hra světla na lesklém mramoru je podle restaurátorů důležitá k jejímu pochopení. V dřívějších letech totiž nasvícena nebyla.

„Naším cílem bylo věrně a pečlivě dosáhnout původního chromového efektu, jenž vytváří sluneční světlo na mramoru,” řekl Mario Nanni, jeden ze členů restaurátorského týmu.

Pod rukama restaurátorů tak na víc než 500 let staré soše znovu vynikly detaily jako žíly na rukou, kudrnaté kadeře nebo ochlupení na hrudi.

Michelangelův původní záměr byl celou hrobku a především sochu nastavit slunci tak, aby se paprsky odrážely od dvou růžků, které má Mojžíš na hlavě. Světelné podmínky se ale během několika stovek let změnily a restaurátoři si teď vypomohli umělým osvětlením.

Reklama

Související témata:
Mojžíš

Doporučované