Hlavní obsah

Migrace, Polsko i společný ministr financí. Angela Merkelová představila politické plány

Merkelová vystoupila na letní konferenci CDUVideo: Reuters

 

Reklama

Německá kancléřka se dotkla domácí i zahraniční politiky. Představila například část své vize na budoucí prohlubování spolupráce v eurozóně.

Článek

Německá kancléřka na tradiční velké letní tiskové konferenci uvedla, že nesolidárnost při rozdělování běženců by mohla mít dramatické dopady. Šéfka německé vlády se vyslovila pro reformu dublinského systému, který upravuje mechanismus vyřizování žádostí o azyl v rámci Evropské unie. Za svým rozhodnutím ze září 2015 otevřít hranice běžencům si stále stojí. „Bylo důležité a správné, že jsme tehdy lidi v této výjimečné situaci přijali," poznamenala. Šlo podle ní o nutný humanitární krok.

Proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků jsou všechny země tzv. Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Česká republika nyní odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů a žádné další už přijímat nechce.

Právní stát v Polsku

Německá kancléřka dále bere velmi vážně obavy Evropské komise o osud právního státu v Polsku. Předpokladem spolupráce v Unii je podle ní právě dodržování principů právního státu. S Varšavou si přeje mít dobré vztahy, v současné situaci ale není podle ní možné mlčet. Za spolupráci v rámci EU není možné platit cenu v podobě zřeknutí se principů právního státu, míní.

Evropská komise koncem července vůči Polsku oficiálně zahájila proceduru kvůli možnému porušení unijní legislativy. Stalo se tak poté, co byl v polském úředním věstníku zveřejněn sporný zákon, ohrožující podle Bruselu nezávislost polských soudů.

Případ Aydan Özoguzové

Angela Merkelová dále zkritizovala výrok volebního lídra Alternativy pro Německo (AfD) Alexandera Gaulanda, který se nechal slyšet, že je třeba se zbavit Aydan Özoguzové, zmocněnkyně německé vlády pro migraci a integraci s tureckými kořeny. Gaulandova slova byla podle Merkelové rasistická a zaslouží si jasné odsouzení.

Gauland ve svém nedělním předvolebním vystoupení kritizoval vyjádření Özoguzové o německé kultuře a vyřkl výše zmíněný výrok. Použil přitom německé slovo „entsorgen”, které se nejčastěji spojuje s odpadem.

Merkelová dnes uvedla, že Gaulandovým vyjádřením se cítí být zasažena celá vláda. Ukazuje podle ní na typický postup představitelů Alternativy pro Německo, kteří v podobném stylu provokují a pak o něco ustoupí. Gauland v pondělí uvedl, že poněkud přestřelil.

Společný ministr financí v eurozóně

V neposlední řadě německá kancléřka na letní tiskové konferenci také zmínila vizi, kde by země eurozóny měly do budoucna společného ministra financí, ten by navíc mohl mít na starost také oblast hospodářství.

O prohloubení eurozóny usiluje mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, který by rád viděl právě i společného ministra financí. Merkelová dnes uvedla, že proti návrhu jako takovému nic nemá, musí se ale vyjasnit, co přesně by takový ministr dělal a jaké by měl pravomoce.

Reklama

Doporučované