Hlavní obsah

Migranti opustili tábor a vyrazili na polskou hranici

Bez komentáře: Situace na hraničním přechodu Bruzgi–Kuźnica.Video: twitter/Straz_Graniczna, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Lidé, kteří se minulý týden utábořili podél bělorusko-polské hranice, opustili v pondělí dopoledne stanový tábor a dorazili za dozoru běloruských těžkooděnců k hraničnímu přechodu Bruzgi–Kuźnica.

Článek

„Od rána se na hraničním přechodu v Kuźnici po běloruské straně hromadí nelegální migranti. Připojují se k nim další skupiny, které dosud kočovaly u hranic. Připravuje se pokus o násilný útok na hranici. Vše se děje pod dozorem běloruských sil,“ napsala na Twitteru v pondělí dopoledne polská pohraniční stráž. Potvrdila tak zprávy, které o něco dříve napsali na sociálních sítích nezávislí běloruští novináři.

Zmíněný hraniční přechod Kuźnica–Bruzgi Poláci minulý týden kvůli náporu migrantů uzavřeli. Lidé se pak utábořili několik stovek metrů od něj a v průběhu týdne přicházeli další. Během posledního týdne došlo k několika pokusům o prolomení plotu, a tím pádem hraniční bariéry. Polští pohraničníci, policisté a armáda pokusy odrazili.

Tisíce lidí v pohybu

Podle nezávislých běloruských novinářů a záběrů zveřejněných na sociálních sítích se v pondělí k hranici ve stovky metrů dlouhém pochodu vydalo několik set lidí. Na přechodu z polské strany jsou zábrany s žiletkový plotem, policejní těžkooděnci a vodní děla.

Lidé se před polské zábrany posadili. Ze záběrů je zřejmé, že na místě jsou i běloruské a ruské televizní štáby. Polské ministerstvo na Twitteru zveřejnilo záběr novinářů z druhé strany. „Instrumentální využití migrantů ze strany Běloruska. Migranti, především ženy a děti, jsou nuceni jít k plotu, aby mohla běloruská média připravit své propagandistické materiály,“ napsal k záběrům úřad.

Mluvčí koordinátora polských zvláštních služeb Stanisław Żaryn odpoledne uvedl, že na místo přijíždějí další běloruští ozbrojenci. Lidé pak před druhou hodinou odpoledne začali stavět stany a rozdělávat ohně.

Vojáci na hranicích

U hranic s Běloruskem od minulého týdne táboří tisíce migrantů, především z Blízkého východu, kteří se chtějí přes Polsko dostat dále do Evropské unie. Polská vláda vyslala na pomoc pohraničníkům 15 000 vojáků, kteří se pokoušejí vlnu zvládnout.

Kvůli migrační vlně, kterou organizuje režim běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, v pondělí jednají unijní ministři zahraničí. Očekává se, že schválí další balíček sankcí proti Lukašenkovu režimu, zaměřených například na běloruské aerolinky Belavia či hotel, v němž jsou lidé čekající na transport k hranici ubytováni.

Mezitím pokračují pokusy o nelegální překročení hranice. Polská pohraniční stráž uvedla, že se v noci z neděle na pondělí pokusila dostat násilím do Polska skupina 60 lidí. „Důstojníci pohraniční stráže tento pokus zmařili,“ sdělila médiím mluvčí Anna Michalská.

Dění na hranicích bez polských novinářů

V Polsku se také rozhořela debata o tom, jaký má země v současné krizi mediální obraz. Řada novinářů upozorňuje, že kvůli zákazu vstupu do zóny mimořádného stavu přicházejí polská i zahraniční média o možnost objektivního zpravodajství. Musí se totiž spoléhat jen na předem vybrané informace od polských úřadů, armády, policie a pohraničníků.

Lukašenkův režim ale umožnil médiím přístup k druhé straně plotu, a v tábořišti na běloruské straně hranice se tak pohybují novináři například z BBC nebo CNN. Podle některých komentátorů tak Polsko prohrává s lukašenkovskou propagandou.

Polská novinářská organizace Grand Press proto vyzvala premiéra Mateusze Morawieckého, aby vláda novinářům umožnila pracovat na území mimořádného stavu. Ten platí v několik kilometrů širokém pásmu podél hranic s Běloruskem od začátku září.

Předsedkyně organizace Weronika Mirowská se v dopise Morawieckému odvolává na články polské ústavy o svobodě tisku a získávání a šíření informací. List podepsaly desítky novinářů, zejména lidé zastávající vedoucí pozice v redakcích serverů a deníků.

Mimořádný stav začal platit 2. září na dobu 30 dnů a následně ho vláda o 60 dní prodloužila. Na konci listopadu má stav skončit. Kabinet teď připravuje nové předpisy, které by pohyb u hranic upravovaly. Podle náměstka ministra vnitra Błażeje Pobożyho se počítá i s vydáváním akreditací pro novináře, kteří by se tak za určitých okolností mohli k hranici dostat.

Reklama

Související témata:

Doporučované