Hlavní obsah

Migrantka nakažená koronavirem porodila ve vrtulníku

Foto: Profimedia.cz

Loď se zachráněnými migranty u břehů ostrova Lampedusa.

Reklama

Migrantka, u níž se potvrdila nákaza koronavirem, porodila ve vrtulníku při přepravě do nemocnice z přelidněného záchytného centra na italském ostrově Lampedusa.

Článek

Žena, jež porodila ve vrtulníku, byla pozitivně testována na koronavirus, když začala rodit. Přebývala v záchytném centru pro migranty, které v tu dobu desetkrát převyšovalo stanovenou kapacitu, napsala agentura Reuters.

Místní činitelé uvedli, že se ženu rozhodli přepravit do nemocnice v sicilském Palermu, aby mohla porodit bezpečně. Nakonec však dítě přišlo na svět v polovině asi hodinového letu. Nyní je matka spolu s novorozenětem v Palermu.

Řím uvádí, že letos zaznamenal nárůst počtu příchodů migrantů. V úterý dostala po výzvách OSN záchranná loď povolení vylodit 353 migrantů na Sicílii. O pomoc mezitím také požádal tanker s 27 migranty na palubě. Posádka lodi Maersk Etienne uvedla, že běžence zachránila začátkem srpna po výzvě Malty, ale dosud jí nebylo umožněno je vyložit. Migranti jsou už podle posádky „zoufalí“.

Sicílie: Pomoc není dostatečná

Šéf sicilské regionální správy Sebastiano Musumeci vládu v Římě viní, že Sicílii neposkytuje dostatečnou pomoc, pokud jde o nové migranty z Afriky. Letos se na italských březích podle propočtů agentury Reuters vylodilo 19 400 migrantů, zatímco za stejné období loni to bylo kolem 5 200. Podle údajů OSN do Evropy po moři letos připlulo o něco více než 40 000 lidí a 443 běženců, kteří se snažili ze severní Afriky překonat Středozemní moře, na cestě zemřelo nebo se pohřešuje.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v sobotu vyzval k bezpečnému vylodění stovek migrantů a žadatelů o azyl uvázlých na lodích ve Středomoří. Ve společném prohlášení s Mezinárodní organizací pro migraci uvedl, že jde o „humanitární imperativ pro záchranu životů“, píše BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované