Hlavní obsah

Migranty přijímejme, ale jen ty potřebné. První síto musí být už v Itálii, říká předseda TOP 09 Pospíšil po kritice od Kalouska

Výzva Zuzany Kubátové s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Azyl máme poskytnout všem, kdo na něj mají podle našich zákonů právo a chtějí ho od nás přijmout. O tom, kdo je skutečně potřebný, se ale má rozhodovat už na lodích, které přistávají u italských břehů. Je to věc italských úřadů. Tak vysvětluje svůj postoj k migraci předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Článek

Podle Pospíšila je třeba jasně rozlišovat ekonomické migranty od lidí prchajících do Evropy kvůli ohrožení života. „Migrační kvóty jako instrument na přerozdělování uprchlíků nefungují. Nemalá část lidí, kteří se snaží do Evropy dostat na lodích, jsou například Tunisané, kteří právo na azyl nemají. Lidem, kteří pocházejí z válečných zón typu Eritrea, ale musíme pomáhat,” prohlásil Pospíšil ve Výzvě.

Už minulý týden řekl pro Český rozhlas, „že bylo (od Andreje Babiše) rozumné nabídnout italské straně nějakou jinou formu pomoci, než je přijetí uprchlíků, kteří do České republiky sami nemíří a nepožádali tu o azyl”. Podpořil tak postoj českého premiéra, který striktně odmítl žádost italského předsedy vlády Giuseppe Conteho o přijetí části uprchlíků z lodi směřující k italským břehům.

Pospíšil si tím vysloužil výtky od obou bývalých předsedů své strany - Miroslava Kalouska i Karla Schwarzenberga.

„Ochota prověřit na našem území dvacet žadatelů by nás neohrozila a zajistila by nám respekt spojenců. Takhle jsme sobci. Trapné a mimo program TOP 09,“ napsal na Twitteru Kalousek.

Schwarzenberg označil Pospíšilem schvalovaný postoj vlády k prosbě italského premiéra „za hloupý, nelidský a příčící se našim zásadám, které staví na židovsko-křesťanském duchovním dědictví”.

Jiří Pospíšil ve Výzvě sice prohlásil, že média jeho slova zkreslila, na druhou stranu své stanovisko k přijímání migrantů potvrdil. První síto, které by mělo odlišit ekonomické migranty od lidí ohrožených na životě, by podle něj mělo být na území Itálie, kde se migranti vylodí. Nikoliv u nás.

„Ohroženým lidem musíme pomáhat podle mezinárodních smluv. Ale přijímat někoho, kdo sem ani nechce, to vede k tomu, že u nás pak stejně nebudou a odejdou do Německa,” říká šéf TOP 09. Podle něj není problém ještě na lodi zjistit, jací migranti na palubě jsou.

„V Evropě se pohybuje mnoho lidí, kteří nemají právo získat azyl. Nevrací se ale do své vlasti, nedaří se návratová politika. První ohledání, první rozškatulkování by měly provést italské úřady ještě na té lodi. A pak by ti lidé měli jít do země, kde mají právo azyl získat. I u nás ho má dostat každý, kdo na něj má podle našich zákonů právo,” prohlásil Pospíšil.

„Nerad bych, aby vnitřní hranice v Evropě byly obnoveny jen proto, že nejsme schopni dělat řádně naši migrační politiku,” dodal.

Jsou podle něj současní evropští politici schopni se s migrací vypořádat? Jak se Unie podle něj změní po volbách do europarlamentu v příštím roce? A jakou koaliční politiku razí pro příští komunální i evropské volby? Sledujte rozhovor s Jiřím Pospíšilem ve videu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované