Hlavní obsah

Mikroplasty dorazily ke břehům Antarktidy, znečištěný je i sníh

Výzkum odhalil mikroplasty u břehů Antarktidy.Video: Reuters

 

Reklama

Jižní ledový oceán neslouží jako bariéra znečištění, jak si doposud vědci mysleli. Výzkum antarktických vod a sněhu odhalil životu nebezpečné chemikálie a mikroplasty.

Článek

Plastové odpadky a jedovaté chemikálie dorazily do nejvzdálenějších koutů světa, informovala organizace Greenpeace. Mikroplasty byly nalezeny v devíti ze sedmnácti vzorků vody pořízených u břehů Antarktidy. Sedm z devíti vzorků sněhu pořízených na pevnině obsahovalo zbytky životu nebezpečných průmyslových chemických sloučenin.

Dosud se vědci domnívali, že Jižní ledový oceán slouží jako bariéra proti znečištění způsobenému člověkem. Minulý rok ovšem výzkum vědců z univerzity v Hullu ukázal, že míra znečištění nejjižnějšího kontinentu dosahuje pětkrát vyšších hodnot, než se dosud předpokládalo.

Organizace spojených národů nedávno oznámila, že plasty dorazily už i na dno Mariánského příkopu, tedy nejhlubšího místa na povrchu Země.

Pouze deset procent světové spotřeby plastů se recykluje. Vlády mnoha zemí proto chystají zákaz plastových výrobků na jedno použití, které stojí za sedmdesáti až osmdesáti procenty znečištění životního prostředí plasty.

Němečtí vědci zase v dubnu poukázali na obrovské množství plastů, které se pohybují v Severním ledovém oceánu. Kvůli globálnímu oteplování se z tenčící se vrstvy ledu uvolňují do volného moře.

Reklama

Doporučované