Hlavní obsah

Miliardová soutěž: Musk a Bezos staví NASA modul na Měsíc

Musk a Bezos soutěží o Měsíc.Video: Youtube.com, NASA

 

Reklama

Bezmála jedna miliarda dolarů a deset měsíců na vypracování. Vítěz soutěže postaví pro NASA lunární modul, ve kterém chce do konce roku 2024 znovu dobýt Měsíc s lidskou posádkou - po více než půlstoletí.

Článek

Americká vesmírná agentura vybrala jako kandidáty tři společnosti. Dvě z nich vlastní známí miliardáři: SpaceX Elona Muska a Blue Origin Jeffa Bezose. Třetí podnik, Dynetics, už NASA pomáhá s kapslí pro posádku Orion a raketou SLS, která by tak mohla nést i její vlastní lunární modul.

Dohromady Národní úřad pro letectví a kosmonautiku firmám vyčlenil 967 milionů dolarů, píše server Spaceflight Now. Teď mají deset měsíců na vývoj jejich přistávacích zařízení, které mají za čtyři roky vyzvednout astronauty z vesmírné lodi americké agentury na orbitě a dopravit je na povrch Měsíce.

Modul společnosti Dynetics má být ze dvou základních částí - příletové a odletové. Pro lepší sestup na povrch Měsíce bude mít níž kabinu a 253 milionů dolarů od NASA zaplatí i dva velké solární panely, dodává televize Fox News, která upřesnila konkrétní částky firmám.

Dynetics.

Blue Origin oproti ní počítá i s přeletovou částí pro lepší manévrování. Z bezmála jedné miliardy si tak také pro svůj dvoustupňový modul ukousla nejvíc - 579 milionů. Vycházet bude z loňského konceptu Blue Moon a pro dopravu k Měsíci může použít raketu NASA, ale i vlastní. Mezi povrchem a lunární orbitou by pak mohl létat víckrát.

Blue Origin.

Asi nejmíň vhodné řešení má SpaceX. Muskova firma nabízí upravenou verzi své lodě na Mars - Starship. Ta je ale jednostupňová, takže by na Měsíci v jednom kuse přistála i odletěla. Navíc jen na své raketě Super Heavy. SpaceX tak dostala na vývoj vlastní lodi od NASA nejmíň - 135 milionů.

SpaceX.

Program Artemis má v rozpočtu celkem 35 miliard dolarů. Počítá i s oběžnou stanicí kolem Měsíce Gateway, která se ale zdrží a proto teď NASA shání plně komerční modul. Měsíční základnu chce ale na stálo a z jeho povrchu chce i s první ženou postupně dobýt také Mars.

Reklama

Doporučované