Hlavní obsah

Miliardový projekt na Lipně změnil majitele. Vznikne vesnička a přístav

Foto: Shutterstock.com

Přehrada Lipno, ilustrační foto.

Reklama

Dvě skupiny rakouských investorů udělaly obchod s velkým developerským projektem na poloostrově u Lipenské přehrady na Šumavě. Projekt rekreační vesnice s přístavištěm má po více než dvou desetiletích příprav stavební povolení.

Článek

Údolní nádrž Lipno na Šumavě potvrzuje pověst magnetu na realitní investice. Tamní velký projekt na výstavbu rekreačního komplexu v lokalitě Kovářov má nového vlastníka. Prodejcem byla rakouská realitní společnost UBM. Novým vlastníkem je skupina rovněž rakouských investorů v čele s jinou rakouskou skupinou Group Dorn-Fussenegger a její tuzemskou odnoží Lipno Invest.

„V návaznosti na strategii mateřské rakouské firmy se chceme soustředit na výstavbu zejména v Praze, a to především na segment bydlení a ve střednědobém horizontu také na kanceláře. Z toho důvodu jsme prodali náš projekt rekreačního rezortu na Lipně, pro který máme vydané stavební povolení, investorovi s bohatými lokálními znalostmi a know-how,“ řekl Josef Wiedermann, výkonný ředitel UBM Development Czechia.

Rekreační park Lipno

- celkem 110 budov (jednotlivé domy, řadovky, apartmánové domy)

- v budovách dohromady 230 jednotek

- přístaviště pro 39 lodí

- investice přes 1 mld. Kč

Noví majitelé z Rakouska jsou na Lipně dlouhodobě jako doma. Developer Dorn-Fussenegger má u přehrady hned několik projektů. Aktuální projekt téměř pěti desítek domů nazvaný Lakeside Village je kompletně vyprodaný.

Poptávka po vysoce kvalitních domech v podobných lokalitách je natolik vysoká, že ji nelze uspokojit.
Lorenz Dorn-Fussenegger, Group Dorn-Fussenegger

„Poptávka po vysoce kvalitních domech v podobných lokalitách je natolik vysoká, že ji nelze uspokojit. Proto se Group Dorn-Fussenegger spolu s finančně silnými investory rozhodla projekt koupit,“ sdělil nový majitel Lorenz Dorn-Fussenegger. Hodnotu transakce žádná ze stran nekomentovala. Celková investice do projektu převýší jednu miliardu korun.

Dlouhé roky připravovaný projekt čelil během schvalování kritice části místních chatařů. Opozici vadila například původní velikost projektu. Nakonec ale všechny strany dospěly ke kompromisu. Například přístaviště mělo původně pojmout 120 lodí. Nyní developer počítá se soukromým přístavem pro 39 plavidel.

Starosta nedalekého Frymburku Oto Řezáč (STAN) říká, že z projektu kdovíjakou radost nemá. Zároveň ale připouští, že projekt zpracovaný architektonickým ateliérem A8000 je kvalitní a je výsledkem kompromisu všech zúčastněných stran včetně Národního parku Šumava.

„Základním požadavkem městyse Frymburk je vybudování kvalitní technické infrastruktury, to je komunikace, vodovodu, a hlavně centrální třístupňové čistírny odpadních vod s kapacitou, která pojme i stávající rekreační objekty v oblasti. Pak to celé dává smysl a dá se hovořit i o jistém přínosu projektu,“ uvedl starosta Frymburku.

V projektu vzniknou jednotlivé domy, řadovky i apartmánové budovy. Noví vlastníci zatím ladí strategii, jak s nemovitostmi naloží. Zatím není jisté, že stavebník bude prodávat jednotlivé domy a apartmány po jednotlivých kusech.

„Může se stát, že fondy nebo menší investoři koupí projekt jako celek či po částech za účelem dalšího pronájmu,“ popsal zvažované možnosti Dorn-Fussenegger.

O výstavbu na Lipně mají investoři zájem dlouhodobě. Dalším velkým projektem u šumavské přehrady je v současnosti Molo Lipno Resort. Developerem je česká firma Realactiva. Investice je v tomto případě 1,7 miliardy korun.

Reklama

Doporučované