Hlavní obsah

Milion lidí v ulicích, 19 mrtvých. V Chile jsou největší protesty od konce Pinocheta

Protesty v Chile si vyžádaly už 19 mrtvých.Video: Reuters

 

Reklama

Oznámení prezidenta Sebastiána Piňery z poloviny tohoto týdne, že vláda mimo jiné zvýší minimální mzdu či zruší nedávné zvýšení cen elektřiny, k uklidnění nepokojů nestačilo.

Článek

Na milion lidí se v pátek večer zúčastnilo převážně pokojného protestu v metropoli Chile Santiagu. Podle některých místních komentátorů se zřejmě jednalo o největší shromáždění lidí v zemi od konce režimu diktátora Augusta Pinocheta v roce 1989. Protesty v Chile propukly minulý pátek kvůli zvýšení cen jízdného v hromadné dopravě, přerostly však v širší hnutí za větší sociální spravedlnost.

Shromáždění se oproti předchozím dnům obešlo víceméně bez potyček s policií. Podle agentury AFP policie rozháněla vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily jen menší skupinky lidí před prezidentským palácem krátce před 23:00 místního času, kdy ve městě začínal platit již po sedmou noc v řadě zákaz vycházení.

Demonstranti v pátek v hlavním městě téměř kompletně zablokovali dopravu. K protestu se připojili řidiči kamionů, kteří ochromili provoz na řadě silnic. Několik protestních pochodů vyrazilo hlavními dopravními tepnami města a nakonec se spojilo na náměstí Plaza Italia. To se v posledním týdnu stalo epicentrem protivládních protestů. Několik desítek tisíc lidí demonstrovalo také v dalších chilských městech.

Různorodé protestní hnutí, které nemá jednoznačné vůdce, se stále zvětšuje. Podněcuje ho nespokojenost se sociálními a ekonomickými nerovnostmi v této jihoamerické zemi, která patří mezi nejbohatší a nejstabilnější na kontinentu.

V zemi nadále platí výjimečný stav a v ulicích šestimilionového Santiaga hlídkuje na 20 000 vojáků. Při střetech s policií, požárech a rabování od minulého pátku zemřelo nejméně 19 lidí. Radikální demonstranti při předchozích protestech vypálili řadu stanic metra a supermarketů, stavěli barikády a zničili několik autobusů hromadné dopravy.

„Dnešní (páteční) pochod radostného a pokojného chilského lidu, který požaduje spravedlivější a solidárnější Chile, otevírá nové cesty do budoucna. Všichni jsme jeho poselství slyšeli,“ napsal na Twitteru prezident Piňera.

Reklama

Související témata:

Doporučované