Hlavní obsah

Rathův sourozenec u soudu: Napřed jsem za bratrem stál, ale důkazy to změnily

Žalobci navrhují Rathovi kromě vězení i zabavení veškerého majetku. Podle bývalého hejtmana by to byl „ekonomický trest smrti“.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Eva Rathová přišla k soudu podpořit svého manžela. Státní zástupci ho chtějí poslat na osm a půl roku vězení. A navrch mu zabavit veškerý majetek.

Článek

David Rath bojuje už týden u odvolacího soudu, aby nemusel na osm a půl roku do vězení za úplatky a aby nepřišel o veškerý majetek, jak – coby přísný trest – navrhují státní zástupci.

Bývalému středočeskému hejtmanovi přišla v úterý k soudu na pomoc jeho manželka Eva. Při výslechu potvrdila, co Rath opakuje už roky: že osm milionů, které při zatčení v roce 2012 našla policie u něj doma v trezoru, nepocházely z úplatků.

Ale že patřily Rathovu otci – lékaři, který si za ně plánoval pořídit byt.

U soudu s Rathem promluvil muž, který kauzu rozjel:

„Přesnou částku jsem se dozvěděla, až když ty peníze byly přepočítány a zabaveny. Ale tušila jsem, že to jsou milionové částky,“ řekla Eva Rathová. Tatínek, jak Rathová nazývala před soudem tchána, se prý před ní uložením peněz v synově trezoru netajil.

„Maminka a tatínek měli k trezoru přístup,“ dodala s tím, že Ratmír Rath a jeho žena v synově domě v Hostivici u Prahy často pobývali. Maminka proto, že dům měl zahradu, otec tam ordinoval.

Rathovi policie také zabavila pět milionů, které poslal na účet advokáta Adama Černého. Rath už dříve prohlásil, že mu je detektivové zadržují protiprávně – že neexistuje důkaz, že pocházejí z úplatků. Rathová v úterý řekla, že je advokátovi posílala z účtů v Komerční bance a v České spořitelně. A to v době, kdy Rath seděl ve vazbě a manželka netušila, kolik budou stát obhájci.

Žalobkyně nevěří

Státní zástupkyně Kateřina Weissová už minulý týden řekla, že verzi o tchánových milionech nevěří. Nedávalo smysl, aby měl Rath starší u sebe peníze v hotovosti. Navíc by za ně stejně nemohl koupit byt, protože podle zákona se musí takové obchody uskutečňovat převodem z účtů.

Ratmír Rath zemřel v roce 2014. Dlouhá léta pracoval v Kataru jako doktor. „Byl erudovaný a velmi dobře honorován. Ale do detailu mi své majetkové poměry neříkal,“ dodal Rathová.

Eva Rathová, povoláním lékařka, také před soudem řekla, že s Davidem Rathem nežije. Bývalý politik k ní prý dochází ze svého bydliště, společně vychovávají syna. „Když potřebuji, manžel mi finančně pomůže,“ řekla Rathová.

Předseda senátu vrchního soudu Pavel Zelenka chtěl znát Rathovy současné majetkové poměry. Souhlasil s Rathovou žádostí, aby se to odehrálo za zavřenými dveřmi. „Nejsem už veřejná osoba,“ zdůvodnil Rath, proč se má po dobu výslechu vyloučit z jednání veřejnost.

Bohatí a skromní

Soud si také pozval Michala Ratha, bratra Davida Ratha – to proto, aby zjistil, jaký měli rodiče majetek. A jestli je možné, že miliony v trezoru patřily otci.

Michal Rath, vystudovaný přírodovědec, potvrdil, že rodiče byli bohatí – a zároveň velmi skromní. „Určitě měli peníze v hotovosti. Sháněli něco v Hostivici. Maminka chtěla něco se zahrádkou," potvrdil verzi o financích na koupi nemovitosti.

Michal Rath řekl, že o osmi milionech v trezoru nevěděl. Později se s bratrem rozhádal a dodnes se soudí: Rath starší totiž v závěti peníze odkázal pouze Davidovi. Podle Michala Ratha otec v posledních letech života synovo stíhání těžce nesl.

„Otce ten proces s bratrem vlastně zničil. Věřil, že jeho milovaný synek je neoprávněně stíhán," vzpomínal Michal Rath.

Přiznal, že i on sám zpočátku za bratrem stál. Ale jak začaly po zatčení prosakovat ven informace z vyšetřování, včetně odposlechů, začal se na případ dívat jinak.

"Zpočátku jsem si také myslel, že je to politická záležitost, ale když vypluly napovrch důkazy, názor jsem změnil,“ řekl Michal Rath.

Reklama

Související témata:

Doporučované