Hlavní obsah

U soudu s Rathem promluvil muž, který případ rozjel. Nelíbí se mi korupce, řekl

Soud projednává Rathovo odvolání proti osmi a půl letům vězení. Rozsudek padne příští týden.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Soukromý detektiv Libor Gregor v roce 2011 oznámil státním zástupcům, že středočeský hejtman chystá předraženou zakázku na opravu zámku v Buštěhradu.

Článek

Důsledně si už mnoho let dává pozor, aby nikde příliš veřejně nevystupoval. Možná logicky – byl totiž tím, kdo fakticky rozjel vyšetřování středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD.

Bývalý policista Libor Gregor se v roce 2011 rozjel do Brna na Nejvyšší státní zastupitelství.

A přivezl tam tajnou informaci: chystá se předražená oprava zámku v Buštěhradu u Kladna, úplatek z téhle akce má jít přímo Rathovi, tehdy hvězdě sociální demokracie.

Nyní se Rath s Gregorem potkali u odvolacího soudu, který už týden rozhoduje, jestli bývalému politikovi potvrdí osm a půl roku vězení za rozsáhlé úplatky. Vrchní soudce chtěl po Gregorovi jako po jednom z hlavních svědků vědět, jak se vlastně o podezřelé zakázce dozvěděl.

„Byla to osoba, která mě kontaktovala. Obrátila se na mě se svými problémy. Nebyl to žádný můj klient,“ řekl Gregor, který pracoval do roku 2003 u policie a od té doby se živí jako soukromý detektiv. Gregor dodal, že sám pochází ze středních Čech, takže si začal zjišťovat další informace, z veřejných zdrojů si dohledával další jména.

„Nelíbí se mi, jak v tomhle státě funguje korupce,“ řekl Gregor.

Gregorovo oznámení pak spustilo dnes už známou, tehdy přísně tajnou policejní akci: detektivové začali Ratha a spol. odposlouchávat, sledovat a nakonec ho v květnu 2012 zatkli s proslulou krabicí se sedmi miliony.

Podle obžaloby má skupina kolem Ratha (jejíž součástí jsou manželé Kateřina a Petr Kottovi plus manažeři stavebních a zdravotnických firem) na svědomí osm zakázek. Jen Rath z nich podle obžaloby vyinkasoval 16,2 milionu. Dalších šest milionů měl slíbených, ale kvůli zatčení si je už nestihl převzít.

Rath už u prvoinstančního soudu právě tenhle začátek kauzy napadal jako nedůvěryhodný. Podkládal jím podezření, že jeho korupční případ je objednaný někým shora – nejčastěji mluvil o tom, že se stal obětí státních zástupců, kteří potřebovali „velkou rybu“.

„Bral jsem to jako svoji občanskou povinnost, jednal jsem o svojí vůli. Nikdo mě k tomu nenabádal, nikdo za mnou nestál,“ prohlásil Gregor, který vypovídal už u Krajského soudu v roce 2013.

Rath také dlouhodobě opakuje, že nechápe, proč jel Gregor s touto informací z Prahy do Brna a to přímo na Nejvyšší státní zastupitelství. Mohl to přitom udělat kdekoli.

Navíc: oznámení od něj přijal přímo náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž.

I předseda senátu vrchního soudu Pavel Zelenka se podivil, že za 40 let v justici se mu ještě nestalo, aby se někdo, kdo oznamuje podezření na trestný čin, dostal takhle vysoko. „Je to dosti ojedinělý případ,“ podivil se soudce.

Gregor však řekl, že u náměstka Stříže neměl žádnou předjednanou schůzku: „Prostě jsem tam jel, zkusil jsem to.“

Vysvětlil, že nikomu jinému než právě brněnským žalobcům nevěřil – ze své praxe prý dobře věděl, že „některé kauzy skončíl dřív než začnou.“

„Měl jsem důvěru v tyhle lidi. Takže jsem hledal způsob, aby to nezapadlo,`“ popsal Gregor.

Reklama

Související témata:

Doporučované