Hlavní obsah

Miloš Zeman má řešení pro padající ČSSD. Udělat koalici s hnutím ANO

Foto: facebook.com/zemanznovu

Miloš Zeman

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman si myslí, že vznik předvolební koalice současných vládních stran by pomohl oběma. V rozhovoru také uvedl, že je připraven vyznamenat vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Vladimíra Dzurillu.

Článek

Hnutí ANO a ČSSD by mohly před volbami uzavřít koalici, řekl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Mluvil před tím o záchranném lanu pro strany, které by se jinak do Sněmovny možná nedostaly. Sociální demokracie v některých volebních modelech v poslední době neměla pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny.

Hamáček uvedl, že loňské společné hlasování ANO s ODS o daňovém balíčku ukázalo, že ANO je v podstatě pravicové hnutí. „Společný volební blok si proto nedokážu představit,“ uvedl. ČSSD momentálně vyjednává o možném spojenectví se Stranou zelených a regionálními hnutími.

Koalici odmítl i předseda ANO Andrej Babiš. „Je to názor pana prezidenta, který možná vychází i z toho, že se všichni spojují proti hnutí ANO,“ uvedl. Zemanův výrok proto chápe, ale situaci vidí jinak. „My jsme vznikli jako protikorupční hnuti proti tradičním stranám, takže se s nimi spojovat určitě nebudeme,“ dodal.

Možnost sestavit vládu po volbách dostane strana, ne koalice, která získá nejvíc poslanců, uvedl také prezident. Zeman mluvil o koalicích Pirátů s hnutím STAN a také ODS s lidovci a TOP 09.

Zeman nedávno v rozhovoru pro server Blesk.cz uvedl, že podmínkou pro jmenování premiérem je výhra ve sněmovních volbách a zajištění koalice. V MfD řekl, že výhra ve volbách se měří počtem získaných poslaneckých mandátů. „Dodal bych počtem získaných mandátů pro konkrétní politickou stranu. Nikoli pro koalici,“ uvedl. Dosud publikované volební modely zatím nepočítají s plánovanými koalicemi stran, třeba v listopadovém modelu agentury Kantar CZ měli ale Piráti a STAN v součtu víc než 30 procent hlasů, zatímco ANO získalo 25 procent.

O konání sněmovních voleb 8. a 9. října rozhodl prezident už koncem loňska. Skupina senátorů zvolená za Starosty nezvykle velký předstih vyhlášení voleb zpochybnila u Ústavního soudu. Zeman v MfD zopakoval, že Ústava neříká, jak moc předem má prezident volby vyhlásit. Poukázal na to, že v době epidemie koronaviru prakticky není možné, aby byla volební kampaň kontaktní v podobě například mítinků na náměstích. „Jestliže by měli občané znát programy jednotlivých stran a jednotlivé kandidáty, je třeba, aby s tímto handicapem měly politické strany větší a delší šanci na předložení svých programů a kandidátů,“ řekl.

Vyznamenání pro Dzurillu

Pokud bude systém on-line registrace na očkování proti koronaviru úspěšný, vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla dostane od prezidenta Miloše Zemana vyznamenání. Na vyznamenání chce Dzurillu navrhnout premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli jeho práci na registračním systému i třeba systému elektronické evidence tržeb (EET).

Podle Zemana jde o obrovskou logistickou operaci, se kterou nikdo nemá zkušenosti, a proto lze tolerovat „drobné chyby“, které se vyskytly. Akci považuje za relativně úspěšnou na jejím počátku, za úspěch ji bude možné označit teprve tehdy, až skončí. „Pokud skončí dobře, tak ano, dám panu Dzurillovi vyznamenání,“ řekl prezident.

V souvislosti s epidemií koronaviru Zeman loni v říjnu vyznamenal epidemiologa a tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Za zvládnutí první vlny nákazy mu udělil Řád bílého lva. Medailemi Za hrdinství a Za zásluhy prezident ocenil několik zástupců složek integrovaného záchranného systému, které při pandemii pomáhaly, a biochemika a virologa Tomáše Cihláře, který se podílel se svým týmem na vývoji léku remdesivir používaného pro pacienty s nemocí covid-19.

Rusko by mělo nechat Navalného jít do voleb

Rusko by podle Zemana mělo nechat opozičního politika Alexeje Navalného kandidovat ve volbách, je zbytečné z něj dělat mučedníka. Zavření Navalného do vězení je podle něj „cenzurou kandidáta“. Za cenzuru prezident považuje také zablokování účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociální síti Twitter.

Navalnyj, který je pokládán za nejvážnějšího soupeře prezidenta Vladimira Putina na ruské politické scéně, byl v neděli zatčen po příletu do Moskvy z Německa. V Berlíně se zotavoval ze srpnového pokusu o otravu, který připisuje Putinovi a jeho tajné službě FSB. Nyní v moskevské cele čeká na soud, který jej podle ruských médií nejspíše pošle na 3,5 roku do vězení pod záminkou neplnění pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Zeman připomněl ruský argument, že Navalnyj byl v podmínce, které nevyhověl. „Nicméně si myslím, že je zbytečné, aby z něho dělali mučedníka. Ať kandiduje, ať se uchází o přízeň voličů,“ řekl prezident. Je to podle něj stejné jako s Trumpovým profilem na Twitteru. „Neboť zavřít někoho do vězení je forma cenzury. Cenzury kandidáta,“ dodal Zeman.

Trumpův účet Twitter zablokoval natrvalo, Facebook na dobu neurčitou a server YouTube zatím dočasně. Trump sociální sítě využíval ke zpochybňování výsledků listopadových prezidentských voleb, po násilnostech v Kongresu servery čelily kritice, že včas nezakročily. Twitter rozhodnutí odůvodnil hrozbou toho, že Trump bude prostřednictvím platformy nadále podněcovat svoje přívržence k násilí.

Podle Zemana je „stejný zločin“ zablokovat Trumpův účet jako účet hokynáře z Kentucky. Jde o cenzuru, za kterou by měla být jakákoli firma postižena, uvedl. „S tím, co je cenzurováno, samozřejmě nemusím souhlasit. Ale vždy jsem citoval Voltairův výrok: Nesouhlasím s vámi, ale udělám vše pro to, abyste svůj názor mohl zastávat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované