Hlavní obsah

Zeman pomohl Babišovi. A past líčená na ANO dohnala opozici

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Andreje Babiše nezvykle brzo vyhlášená kampaň příliš stresovat nemusí. V médiích se jako premiér bude objevovat stále, nakonec má i svá vlastní.

Reklama

Článek

První den v novém roce byl zároveň posledním dnem smíru v české politice. Vládní i opoziční politici přednesli své novoroční projevy plné sluníčka, děkování a samozřejmě naděje, že krizi společně zvládneme.

Ovšem hned další den začala předvolební kampaň, která bude tradičně pěkně špinavá a nově se potáhne dlouhých devět měsíců. Oficiálně ji odstartoval ještě před koncem roku prezident Miloš Zeman, když nečekaně vyhlásil termín sněmovních voleb na 8. a 9. října 2021.

„Obvykle prezident vyhlašoval termín voleb tak tři měsíce předem. Takhle už devět měsíců před volbami začala platit přísná pravidla daná zákonem. Například každá koruna vydaná politickou stranou či hnutím na propagaci se počítá do 90milionového limitu výdajů na kampaň, kterou může politická strana nebo koalice maximálně utratit,“ říká Václav Dolejší.

Babiše omezení výdajů tolik trápit nemusí – jako premiér má zajištěnou pozornost medií. Nově vzniklé opoziční koalice to berou jako jasnou Zemanovu pomoc Babišovi, který se kromě kampaně může spolehnout na svá vlastní média.

Zato opoziční koalice se do propagace svých nových značek chystala na jaře vrhnout peníze, které by se ještě nepočítaly do volební kampaně. Z toho teď ale sešlo.

„A obě koalice na to doplatí. Pokud jde o zisk hlasů, v případě trojkoalice je nutné získat tři krát pět, tedy alespoň 15 procent hlasů, aby se dostala do Sněmovny. Ale peníze na kampaň se už takto nesčítají. Takže zatímco v minulých volbách vložili ODS, lidovci a TOP 09 na agitaci dohromady přes 200 milionů, protože kandidovali zvlášť, letos jim musí dohromady stačit 90 milionů,“ upozorňuje Lucie Stuchlíková.

Paradoxní je, že limit na kampaně ve výši 90 milionů byl zaveden od roku 2017 na návrh ČSSD hlavně jako obrana vůči hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, jehož neomezeným finančním možnostem nebyly schopny tradiční strany konkurovat. Teď tahle past dohnala opozici zformovanou do dvou koalic, pro niž limit na výdaje znamená zásadní omezení.

Je Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí „ozajstný hip hop“? Pozná před těmito volbami Andrej Babiš „svoje“ kuře? A co je to VLEVAJZ? Dozvíte se v aktuální epizodě podcastu. Poslechněte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované