Hlavní obsah

Ministerstva dohodla 15 bodů proti obchodníkům s chudobou

Rodí se plán, jak se postavit obchodníkům s chudobou. Ministerstva si rozdala povinnosti.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstva sepsala plán, jak řešit problémy v sociálně vyloučených lokalitách a předražené nájemné za nevyhovující byty. Poslanci teď tlačí, aby se na plánu pracovalo.

Článek

Hned několik ministerstev pracuje na plánu, jak by se vláda a obce mohly vypořádat s rostoucím problémem sociálně vyloučených lokalit a s obchodníky s chudobou.

Dokument, na kterém se s ministerstvy shodli primátoři a starostové měst, které problémy se sociálně vyloučenými lokalitami sužují, má patnáct bodů.

Nejvýraznější je ten, který navrhuje, aby stát reguloval pronájmy bytů. Tak, že pronajímatelé většího počtu bytů by museli mít živnostenské oprávnění.

U všech 15 bodů je podle Barbary Hanousek Eckhardové z Ministerstva práce a sociálních věcí předpoklad brzkého návrhu řešení, která by mohla takzvaný obchod s chudobou omezit.

Kromě zmíněné regulace pronajímatelů patří do vznikajícího plánu také to, že by pro pronajímané byty byly stanoveny jasné hygienické normy a stanoven limit, kolik lidí (podle čtverečních metrů) může byty obývat.

Dalším bodem do plánu je pak dokončení cenových map, které by se používaly jako podklad pro stanovení přípustného nájmu.

Kdy to bude?

U každého z 15 bodů je už přiřazen resort, který by měl problém řešit.

Všech patnáct návrhů, které mají zamezit obchodu s chudobou (zdroj: MPSV).

Zatím však nejsou dány termíny, kdy mají být jednotlivé položky plánu zpracovány. „Konkrétní návrhy opatření by měly být resorty připraveny ještě v průběhu podzimu,“ říká Barbara Hanousek Eckhardová.

Na rychlé zpracování plánu do praxe tlačí i poslanci. Do poloviny prosince chtějí znát, jak daleko jsou jednotlivá ministerstva.

„Těch patnáct bodů velice kvituji. Zdají se mi věcné. Byla bych velice ráda, kdybychom měli k začátku roku konkrétní harmonogram a opatření, která ministerstva chtějí udělat,“ říká poslankyně Eva Fialová, jež byla zvolená v Ústeckém kraji za hnutí ANO.

Živnost může narazit

Na druhé straně už na jednání sněmovního výboru pro sociální politiku minulý týden poukazovali odborníci z ministerstev na některé slabiny patnáctibodové strategie.

Upozorňovali, že jeden ze základních bodů plánu – zavedení povinné živnosti pro pronajímatele – je třeba ještě domyslet.

Změna se například podle lidí z Ministerstva práce a sociálních věcí může dotknout velké skupiny pronajímatelů po celé České republice a tím pádem i velké řady nájemníků.

Z bytu se také z pohledu živnostenského zákona stane provozovna, ve které mají úředníci značné pravomoci. Změna by tak mohla narážet na ústavní pořádek a nedotknutelnost obydlí.

I mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu odpověděl Seznamu na otázku, kdy by mohla být tato změna připravena, neurčitě.

„Je to myšlenka, kterou se Ministerstvo průmyslu a obchodu detailně zaobírá,” řekl. „Jde o komplikovanou záležitost, nejsme schopni cokoliv predikovat,“ dodal.

Reklama

Doporučované