Hlavní obsah

Ministerstvo posuzuje možnou památkovou ochranu Intercontinentalu

Hotel Intercontinental.

Reklama

Ministerstvo kultury (MK) se zabývá možnou památkovou ochranou pražského hotelu Intercontinental. Řízení, které trvá několik měsíců, úředníci zahájili pět let poté, co obdrželi návrh na prohlášení stavby za památku.

Článek

„Hotel loni získal fond R2G. Řízení stále běží, provádíme dokazování, zejména se musíme vypořádat s obsáhlými vyjádřeními vlastníka věci, který je účastníkem řízení,“ sdělila Iva Awwadová z tiskového odboru MK. Výsledek ani dobu řízení nelze podle ní předjímat, protože není zřejmé, jaké další kroky bude MK muset učinit, nebo je učiní účastník řízení.

Hotel Intercontinental vznikal v brutalistním stylu mezi lety 1968 a 1975 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Na stavbu se již památková ochrana vztahuje vzhledem k tomu, že leží na území památkové rezervace, a také proto, že už bylo zahájeno řízení a objekt je tak automaticky chráněn. Národní památkový ústav (NPÚ) na svém webu jako památkové hodnoty stavby uvádí unikátní řešení, umístění v historickém jádru města, dochovaný exteriér a prvky interiéru.

Podnět na prohlášení hotelu kulturní památkou podal před pěti lety NPÚ, tehdy řízení podle Petry Hrušové z tiskového odboru ministerstva zahájeno nebylo. To se stalo až nyní. „Řízení ministerstvo zahájilo v únoru letošního roku poté, co vyšla odborná publikace Hotel Intercontinental v Praze,“ uvedla.

Hotel letos v lednu koupil od slovenské skupiny Best Hotel Properties fond R2G ovládaný Oldřichem Šlemrem, Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou. Noví vlastníci poté změnili název hotelu na Golden Prague Hotel. Majitelé připravili projekt úprav jak interiéru hotelu, tak jeho okolí včetně stavby proskleného objektu na rohu Pařížské a Bílkovy ulice na piazzetě, která k hotelu rovněž patří a kterou město pojmenovalo po Miloši Formanovi. Možnost stavby na piazzetě v minulosti vyvolala odpor odborníků a veřejnosti.

Ředitel nových investic investiční kanceláře R2G Jakub Dyba dnes ČTK sdělil, že firma s ministerstvem spolupracuje. „Vnímáme širokou podporu odborné i laické veřejnosti, hlavního města Prahy i městské části Prahy 1 pro náš projekt. Jsme velmi znepokojeni informacemi, že do řízení vedeného Ministerstvem kultury se snaží zasahovat osoby se soukromými zájmy. Pevně věříme, že se Ministerstvo kultury v jeho rozhodování bude řídit stanovisky odborných organizací, které má v rámci řízení už delší dobu k dispozici, a nenechá se žádnými soukromými zájmy ovlivnit,“ uvedl.

V únoru při křtu knihy o hotelu Šlemr uvedl, že hotel koupili i proto, že si ho z architektonického a uměleckého hlediska váží a že chtějí, aby zůstal zachován tak, jak je. Dodal, že by mu nevadilo a byl by i rád, kdyby stavba získala památkovou ochranu.

Řízení o prohlášení staveb z druhé poloviny 20. století, k nimž hotel na Starém Městě patří, trvá většinou roky. Jde o domy, které podle odborníků často mají hodnotu jako dokument dané doby, jejich majitelé je ale často chtějí přestavět pro jiné účely nebo rovnou zbourat. To je případ třeba souboru staveb Transgas, hotelu Praha či libereckého obchodního domu Ještěd.

Za kulturní památky naopak byly v Praze prohlášeny obchodní dům Máj či Kotva, bývalé Federální shromáždění, Ústav makromolekulární chemie, Pavilon Expo nebo Hotel International. Na MK leží několik let návrhy na prohlášení domů vzniklých při dostavbě Národního divadla včetně Nové scény. Verdikt bude důležitý, protože divadlo chystá jejich rekonstrukci.

Na zahájení řízení čekají na MK také budovy Strojimport, Centrotex, planetárium, krematorium v Motole, studentské koleje v Podolí či Větrník. Ministerstvo loni prohlásilo památkou koleje ČVUT v Podolí, které patří k projevům stylu sorela a vznikly v roce 1953. Nyní tiskový odbor ČTK sdělil, že řízení bylo z těchto staveb zahájeno jen v případě planetária. „Současně probíhají řízení v řadě dalších případů staveb druhé poloviny 20. století, například plaveckého areálu v Podolí,“ uvedlo MK.

Reklama

Doporučované