Hlavní obsah

Ministerstvo školství připravilo dotaci 50 milionů pro město, za které lobboval druhý muž ANO

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Policisté zjistili, že Ministerstvo školství připravilo dokument pro vyplacení 50 milionů korun. Chyběl na něm už jen podpis ministryně.

Článek

Vyšetřování kauzy rozdělování sportovních dotací, ve které čelí stíhání bývalý šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta a předseda České unie sportu Miroslav Jansta, přivedlo policisty k dalšímu případu.

Detektivové zjistili, že Ministerstvo školství loni připravovalo schválení výjimky na vyplacení více než 50 milionů korun pro tři projekty. Šlo o peníze na sportovní areály v Jeseníku, v Dobřanech a ve Hlinsku.

Původně tato města neměla dotaci dostat, ale například za Jeseník ji řešil místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Mluví o tom například někteří obvinění na odposleších, které při práci na případu tajně pořídila policie.

Detektivové pak situaci kolem dotace pro Jeseník popsali při nedávném výslechu exministryně školství Kateřiny Valachové.

Bylo to v době, kdy už vyšetřování uzavírali. Skončit by ostatně vyšetřování chtěli tento týden. V dalších dnech pak umožní obviněným a jejich advokátům, aby se postupně seznámili s vyšetřovacím spisem.

Halu pro Sáblíkovou, sjezdovku pro Ledeckou. Co všechno by měl stát postavit?

Duel. Video: Seznam, Seznam Zprávy

Příběh kolem dotace pro Jeseník pak také ukazuje, proč si Jaroslava Faltýnka považovaného vlivem za druhého muže hnutí ANO po Andreji Babišovi pozvali před několika týdny vyšetřovatelé k výslechu.

Podle už zmíněných odposlechů se Faltýnek kvůli dotaci pro Jeseník, kde byl starostou současný poslanec ANO Adam Kalous, loni v březnu setkal s tehdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou.

Ta je mezi obviněnými a po uvedené schůzce si podle těchto policejních nahrávek stěžovala spoluobviněnému Miroslavu Peltovi, že na ni šéf poslanců ANO křičel, protože Jeseník peníze nedostal.

Ministerstvo školství jako oficiální důvod uvedlo, že byla žádost o tuto dotaci z formálních důvodů z hodnocení vyřazena.

Video: Jak přišel Jaroslav Faltýnek v létě k výslechů kvůli dotacím

Faltýnek u výslechu.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Dotace pro tři města

Jenže se ukazuje, že několik dní po schůzce Faltýnek-Kratochvílová nastal obrat. Na Ministerstvu školství vznikl dokument, který je součástí policejního spisu a Seznam ho má také k dispozici.

Podle tohoto materiálu měl Jeseník dostat dotaci 20 milionů korun. Stejná částka měla jít z Ministerstva školství pro Dobřany na Plzeňsku, kde vládne ČSSD s jedním místním sdružením. Dalších deset milionů korun mělo dostat Hlinsko. Tam nyní vede radnici hnutí ANO se sociální demokracií a zdejším hnutím.

Dokument vypracoval Pavel Kaňka z oddělení investic Ministerstva školství a s přidělením peněz souhlasili další dva dnes obvinění bývalí úředníci ministerstva: Simona Kratochvílová a Zdeněk Bříza.

K vyplacení celkově 50 milionů korun chyběl už jen podpis tehdejší ministryně školství Kateřiny Valachové. „Udělování výjimek bylo v pravomoci ministryně,“ vysvětlila mluvčí Ministerstva školství Jarmila Balážová.

Neodcházím z politiky navždy, říká obviněný boss Miroslav Pelta:

Rozhovor s Miroslavem Peltou.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

Na dokumentu chyběl podpis ministryně

Jenže schválení těchto peněz nakonec skončilo právě v kanceláři ministryně. Ale už bez podpisu současné poslankyně ČSSD Kateřiny Valachové.

Valachová policistům při výslechu řekla jen to, že vyplacení peněz pro Jeseník, Dobřany a Hlinsko na stůl nedostala. „Nebyly mi předloženy k rozhodnutí o výjimce, ani jsem nebyla seznámena s jejich odůvodněním,“ prohlásila.

Její bývalý šéf kabinetu Jaromír Beran na dokument dopsal, že „s ohledem na vývoj od 3. 5. vracím zpět“.

V tento den policie zadržela Peltu, Kratochvílovou a Břízu.

A Ministerstvo školství nyní potvrdilo, že ani jedno z těchto tří měst nakonec peníze nedostalo. „Projekty nebyly podpořeny,“ dodala Balážová.

Reklama

Doporučované