Hlavní obsah

Je dobře, že se Babiš nenechal vyprovokovat k žalobě na prezidenta. Je to zveličovaná vládní krize, říká ministr Havlíček

Výzva s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem.Video: Martina Spěváčkován , Seznam Zprávy

 

Reklama

O úspěchu vlády rozhodují výsledky. Jsem bytostně přesvědčen, že občany více zajímá, jaké budou mít důchody a mzdy, jak jsme silní v exportu a do jaké míry mohou mít lidé obavu o svoji práci. V tom všem patříme mezi lídry Evropské unie, odmítá ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, že by země čelila politické krizi.

Článek

Otázka ale je, jak dlouho bude vlastně Havlíček ministrem. ČSSD má totiž dnes rozhodnout o své další účasti v kabinetu, a to kvůli sporům o Ministerstvo kultury. Havlíček je přitom ve funkci relativně nováčkem.

„To, že dojde ke sporu o ministra, tak to není nová věc. Každá vláda si podobným sporem prošla. Od toho jsou vrcholoví politici, aby řešili spory a nastavila se jiná cesta. Troufám si tvrdit, že je to zveličované,“ tvrdí v rozhovoru pro Seznam.

S Andrejem Babišem ministra pojí nejenom dotazy na Agrofert a dotace, ale i to, že oba o sobě tvrdí, že jsou dobří v řízení lidí. Sám Karel Havlíček při nástupu na resort nepožadoval nepsané pravidlo v podobě 100 dnů hájení.

„Andrej Babiš udělal dobře, že se nenechal vyprokovat, aby podal žalobu na pana prezidenta. Vztah s panem prezidentem je vztah dobrý. Prezident není jenom hračka na klíček. Celý spor je o další diskuzi,“ odpovídá „pravá ruka premiéra“ na otázku, zda je premiér Babiš skutečně silným lídrem, když nedokáže vyměnit ministra vlády.

O případné vládě hnutí ANO s SPD odmítá spekulovat. Na stole je podle něj řada dalších variant.

Dotace pro Agrofert?

„Každý má stejná práva a stejné možnosti, nemůžeme vyřadit nějakou firmu z dotací jenom proto, že patřila premiérovi Babišovi. Nemůžeme někoho zvýhodňovat, ale ani znevýhodňovat,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu dřívější dotaci na inovaci linky na toastový chleba, kterou dostala firma patřící do koncernu Agrofert. Ministr Havlíček zároveň důrazně odmítá, že by ministerstvo proplácelo Agrofertu dotace, o které bylo požádáno po vzniku zákona o střetu zájmů. Předběžný audit Evropské komise podle něho cíleně utekl do českých médií.

„My jsme se museli bránit. Za normální situace je to naprosto nestandardní postup. Jde to v režimu důvěrné, aby nedocházelo k ovlivňování. Museli jsme hájit náš úřad a udělali bychom to v případě jakékoliv společnosti,“ říká o postupu ministerstva.

K auditu by se podle jeho názoru mělo přistupovat věcně. Ministerstvo se prý bránilo útokům na české kontrolory i firmy. K výrokům premiéra o kampani a českých udavačích se Havlíček nechce vyjadřovat. „Neradím premiérovi. Ten na to má svůj názor. Je pod určitým tlakem. Nechci hodnotit výroky pana premiéra. My na MPO jsme se k auditu postavili jediným možným způsobem,“ tvrdí Havlíček s tím, že systém dotací není v ČR nastaven špatně.

Jednání premiéra o postech v Evropské unii

„Je to solidní kompromis. Země V4 vybojovaly to, že se šéfem Evropské komise nestane pan Timmermans. To bylo zcela zásadní. S tím se do toho vyjednávání šlo. Kdyby nebylo V4, to by nebyla dobrá zpráva pro Českou republiku. Je to člověk, který nikdy nenašel cestu k zemím Východu,“ tvrdí Havlíček s tím, že navrženou německou šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyen nezná osobně a pouze mapuje její výroky.

„Neřekl jsem, že ji soudím podle výroků, ale soudím ji podle toho, že je z Německa – a soudím ji podle toho, že jsme ekonomicky velmi blízko,“ odpovídá Havlíček na dotaz, v čem jsou její výroky lepší než Timmermanse.

Dotace, mobilní data i jádro

Jako šéf klíčového resortu by měl rozhodovat o dalším směřování ekonomické diplomacie, o podobě skladby energetických zdrojů včetně dostavby jaderných elektráren nebo zkrotit mobilní operátory a českým zákazníkům zlevnit data v mobilech. Alespoň tak totiž vypadají priority vlády Andreje Babiše. Právě téma drahých dat zlomilo vaz jeho předchůdkyni Martě Novákové, která se proslavila výrokem, že si za ně mohou Češi sami, protože je nekupují a dávají přednost wi-fi.

I Havlíček si chce došlápnout na mobilní operátory a na Twitteru se pochlubil, že s nimi o podmínkách pro zákazníky intenzivně jedná. Jako ministr si také plní přání, které razil ještě jako někdejší šéf Asociace malých a středních podniků, a to zavést do škol výuku technických předmětů. V jejich rámci by si žáci měli místo motyček a pilek spíše osvojit 3D tiskárny.

Jak dopadne koalice ČSSD a hnutí ANO? Proplácí se peníze za dotace Agrofertu? Má se česká ekonomika bát zpomalení v Německu? Sledujte rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Havlíčkem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované