Hlavní obsah

Ministr Krčál se představuje: Chce zvýšit rodičovskou na 300 tisíc korun a vyřešit sociální bydlení

Tisková konference Petra Krčála.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) plánuje přes léto připravit „seniorský a prorodinný balíček”.

Článek

Rodičovský příspěvek by se měl podle Krčála zvýšit. Z 220 tisíc korun na 300 tisíc. Stanovit by se měla i pravidla pro zvyšování minimální mzdy, aby její růst byl více předvídatelný.

„Kromě toho bude v prorodinném balíčku i příprava financování dětských skupin a legislativní ukotvení mikrojeslí nebo zákon o sociálním bydlení. Naše představa je taková, že bychom chtěli tento zákon projednat s Asociací krajů a Svazem měst a obcí. Chceme připravit varianty, které se týkají jednotlivých dávek,” upřesnil ministr Krčál.

Nový šéf resortu by měl zároveň vyřešit i fungování služeb na sociálně zdravotním pomezí. Nastavit by se měla také pravidla pro vytvoření sítě sociálních služeb i jejich financování.

„Ministerstvo práce je důležitý resort a je tu plno výzev, které bychom chtěli v menšinové vládě realizovat společně. S ministrem si sedneme a vyměníme názory na problematiku,” řekl po uvedení ministra do úřadu premiér Andrej Babiš (ANO).

Nový ministr zároveň představil své nové nejbližší spolupracovníky. Náměstek Tomáš Martinec bude mít na starosti IT, rozpočty a evropské fondy. Robin Povšík se bude zabývat zaměstnaností. To ovšem jen do té doby, než nastoupí náměstek Jiří Vaňásek, kterého by chtěl ministr uvést do funkce do 14 dní.

Nový ministr si za svůj úkol stanovil také personální stabilizaci resortu. Jak to chce Krčál udělat? Ministr odpovídá v živém streamu na začátku článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované