Hlavní obsah

Ministr Plaga k průšvihu v přijímačkách: Prověřujeme 234 gymnázií, pak budeme řešit Cermat

Ministr školství: Kontaktovali jsme 234 gymnázií s tím, abychom přesně věděli, kolika žáků se chyba týká.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo školství zjišťuje, kolika gymnázií se chyba v přijímacím testu z českého jazyka týká. Dva žáci se už díky odhalené chybě na gymnázia dostali.

Článek

Ministr v demisi Robert Plaga (ANO) potvrdil informace Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Odhalení chyby v přijímacích řízeních se prý zatím týká 2 žáků. Už jim to pomohlo k přijetí na osmileté gymnázium, přestože původně neuspěli. Takových případů ale může být podle šéfa resortu školství více.

„Kontaktovali jsme 234 gymnázií, abychom přesně věděli, kolika žáků se to týká,“ řekl ministr s tím, že stále čekají na vyjádření 4 zařízení.

„Celý víkend jsme primárně řešili situaci dětí a rodičů. V druhém kroku budeme řešit, jak k té chybě mohlo dojít, jakým způsobem postupoval Cermat, a také budu chtít od pana ředitele slyšet nějaké nastavení, aby k této situaci už nemohlo dojít v budoucnu,“ vyjádřil se k situaci Plaga.

Chyba byla odhalena v testu z českého jazyka a literatury, který vyplňovali žáci, již se chtěli dostat na osmiletá gymnázia.

Pochybení se týkalo otázky, kde měli studenti ze čtyř slov najít to, jehož kořen se skládá ze čtyř hlásek. Správně bylo slovo „zabručeli“ a později se zjistilo, že byla správně i další možnost ve slově „rozběhla“. Kořen tohoto slova obsahuje jen tři písmena, ale čtyři hlásky, jelikož se v něm „ě“ čte jako „je“.

Reklama

Související témata:

Doporučované