Hlavní obsah

Ministr spravedlnosti končí s politikou, mimo jiné i kvůli názorovým neshodám v hnutí ANO

Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Pelikán už nechce být v příští vládě, plánuje se vrátit do advokacie. Uvedl to v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Článek

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán končí s politikou. Uvedl to v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Pelikán už nechce být v příští vládě a plánuje se vrátit do advokacie k přednášení na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. „Vždy jsem říkal, že politiku nepovažuji za životní úděl a že jsem si na omezenou dobu odskočil ze svého občanského povolání k funkci ministra spravedlnosti,” řekl Pelikán Aktuálně.cz.

Ministr spravedlnosti plánuje zůstat řadovým členem, ze Sněmovny chce ale odejít. Protože je ale nynější vláda v demisi, musí počkat, než se zvolí nová, aby demisi sám jako ministr mohl podat. Odchod z politiky není podle Pelikána bezprostřední reakcí na jednu věc. Zvažoval ho delší dobu.

„Asi před měsícem jsem sdělil premiérovi, že už nemám zájem účastnit se další vlády. Tehdy jsem věděl, jak rozhodnu v případu Nikulin, očekával jsem, že to vyvolá u některých politických subjektů v Česku nepřátelské reakce, a nechtěl jsem tím zatěžovat jednání o budoucí vládě,” uvedl Pelikán v rozhovoru.

Prohlásil také, že se s většinou hnutí ANO názorově rozchází. Například v pohledu na hnutí SPD, které označil za fašisty. Důvodem odchodu z politiky je i kauza ruského hackera Nikulina. Kvůli vydání údajného ruského hackera do USA se dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem.

Do budoucna podle Pelikána existuje varianta, že by bylo Ministerstvo spravedlnosti neutrálním územím. „Ministerstvo spravedlnosti bylo vždy trochu mimo politické kruhy. Všimněte si, že téměř všichni ministři, kteří tu byli, byli právníci a ta agenda je apolitická,” uvedl Pelikán.

Reklama

Doporučované