Hlavní obsah

Ministryně financí Schillerová: Už jsme stopli první třímilionovou dotaci pro Agrofert

Ministryně financí musí vyřadit všechny dotace týkající se premiérových firem.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brusel posílá do Prahy auditory. Dokud vše neprozkoumají, nedostane holding Agrofert ani cent z unijních dotací.

Článek

Ministerstvo financí už stoplo první dotaci pro společnost Agrofert. Jde o tři miliony korun z programu životní prostředí pro jednu z firem holdingu Agrofert ze svěřenského fondu českého premiéra Andreje Babiše.

„Koncem minulého týdne přišel na Úřad vlády dopis komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera s doporučením, abychom z žádostí na proplacení vyňali firmy z holdingu Agrofert. A my se tím řídíme," řekla ministryně Alena Schillerová z hnutí ANO.

K témuž vyzval včera i Evropský parlament, aby Agrofert z unijních dotací kvůli Babišově střetu zájmů nedostal až do odvolání ani euro.

„Hned v minulém týdnu jsme vyjmuli jednu žádost, která se týkala Agrofertu ve výši 116 tisíc euro, tedy zhruba tři miliony korun. Ale ještě nevíme přesně, kolik tam takových žádostí celkem bude," dodala Schillerová.

Brusel doporučil stopnout dotace pro Agrofert do doby, než si jejich rozdělování v Česku sám prověří. V lednu proto hned posílá do Prahy tým auditorů, kteří mají projekty a hlavně férovost přidělování dotací prozkoumat.

„Vyčkáme výsledku auditu. Ale očekávám, že poskytovatelé dotací postupují s českými i evropskými předpisy," neobává se Schillerová odhalení nějakých podvodů.

Unijní dotace fungují tak, že faktury úspěšným žadatelům nejprve zaplatí stát, který si pak každé čtvrtletí nechá zpětně od EU proplatit celou sumu.

Na rozjeté projekty firem z premiérova svěřenského fondu, které už Česká republika zaplatila a následně chtěla žádat o jejich proplacení z fondu EU, může nakonec přispět každý občan země ze svých daní. Kolik takových projektů je, dosud není jasné.

Opoziční ODS v souvislosti s nynějším problém s dotacemi pro Agrofert připomínají, čím to celé začalo a kde něco takového hrozilo – kauzu Čapí hnízdo, kde Agrofert nakonec musel vrátit padesátimilionovou dotaci.

Je to jako Čapí hnízdo, řekl Kupka:

Vyjádření místopředsedy ODS Martina Kupky.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

„Tam nejprve byla proplacena dotace z českých peněz, ale pak se kauza rozhořela a Brusel ji označil za problematickou. Ministryně financí Schillerová proto rozhodla, že nebude žádat o proplacení. Hrozilo, že to zůstane na vrub středních Čech, ale společnost Imoba patřící do Agrofertu nakonec dotace vrátila. Kdyby to neudělala, hrozila by jí sankce až ve výši sto procent," řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

Reklama

Doporučované