Hlavní obsah

Náš národní zájem je zůstat v EU, řekl Topolánek. Jednoznačně odmítá euro

Tisková konference Mirka Topolánka.

 

Reklama

Jeden z devíti kandidátů pro prezidentské volby, bývalý premiér Mirek Topolánek, představil svůj program.

Článek

Den poté, co na Nejvyšší správní soud (NSS) dorazila stížnost dvou jiných kandidátů, kteří se domáhají zrušení jeho registrace do voleb, představil svůj prezidentský program Mirek Topolánek.

Topolánek přivedl na konferenci i svou ženu Lucii Talmanovou, kterou uvedl slovy „představuji vám budoucí první mámu“, a akci označil za první oficiální představení svého programu.

Topolánek řekl, že Čechům chce vrátit hrdost a v domácí politice pocit bezpečí a práva. „Chci spojovat lidi dohromady,“ řekl jinými slovy totéž, co před pěti lety sliboval i Miloš Zeman.

„Pomalu se přesměrováváme ze Západu na Východ, a to by lidé v této zemi neměli připustit,“ prohlásil a představil svou zahraniční politiku. „Je to výsostná role prezidenta, je tu třeba udělat změny, vrátit ji na cestu, kterou jsme nastoupili po listopadu 1989.“

Náš národní zájem je zůstat v EU, prohlásil prezidentský kandidát. „Jednoznačně odmítám ale přijmout euro,“ dodal.

Zpochybnění kandidatury

Bývalý premiér je posledním, kdo se do boje o Hrad přihlásil, využil k tomu podpisy senátorů. Jenže podpisy mu dali i zákonodárci, kteří stejným způsobem pomohli dalším kandidátům. To je věc, jež u NSS napadají nezaregistrovaní kandidáti na prezidenta Terezie Holovská a Josef Toman.

Holovská se domáhá zrušení registrace Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a právě Mirka Topolánka.

Ministerstvo vnitra v duplicitě podpisů nevidí problém.

Vnitro v pátek rozhodlo o registraci devíti prezidentských kandidátů, kteří podle úřadu splnili všechny podmínky nominace. Vnitro ovšem odmítlo přihlášky Tomana, Holovské, dále Petra Blahy, Daniela Felkela, Oldřicha Fialy, Romana Hladíka, Libora Hrančíka, Davida Chadimy, Anny Kašné, Martina Ludačky a Karla Světničky.

Pokud nějak nezasáhne soud, bude v půli ledna soupeřit o funkci prezidenta nynější hlava státu Miloš Zeman s osmi vyzyvateli. Jsou jimi bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček, bývalý premiér Mirek Topolánek, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté), předseda strany Rozumní Petr Hannig, lékař Marek Hilšer a diplomat Pavel Fischer.

Reklama

Doporučované