Hlavní obsah

Míříme k půl milionu mrtvých, varoval Biden a nařídil roušky všude, kde mohl

Foto: Profimedia.cz

Nový americký prezident Joe Biden.

Reklama

Americký prezident Joe Biden podepsal deset exekutivních příkazů, které mají pomoci Spojeným státům v boji s koronavirem.

Článek

Co podpis, to pootočení kormidlem od strategie svého předchůdce v úřadu. Hned druhý den ve funkci se nový americký prezident Joe Biden rozhodl kompletně proměnit přístup vlády k potírání koronavirové pandemie. Deset exekutivních příkazů, které Biden podepsal, se týká jak očkování, tak testování. Nová pohotovostní legislativa se má týkat například rychlé výroby roušek.

„Tento exekutivní příkaz, který podepisuji, podpoří řetězec dodávek,“ řekl podle serveru CNN Joe Biden ve čtvrtek odpoledne místního času. „Následující příkaz ochrání pracující a uvádí, jak to udělat. A ten další zaručuje spravedlivou reakci na pandemii,“ uvedl.

Prezident podepsal každý příkaz a zároveň okomentoval jeho obsah.

„Následující příkaz je o cestování do Ameriky, prosazuje bezpečnost. Další příkaz je o iniciativě bezpečných škol. Následující nařizuje evidování covidových dat,“ řekl prezident Biden.

Před tím, než všechny dokumenty podepsal, v projevu varoval, že nejspíš již příští měsíc přesáhne počet obětí pandemie ve Spojených státech hranici půl milionu.

„Bude nám trvat měsíce, než se nám to podaří zlomit. Ale říkám zcela jasně, dostaneme se z toho, porazíme tuto pandemii, pomoc je na cestě,“ řekl s poukazem na svou novou strategii.

Na rozdíl od svého předchůdce Donalda Trumpa se k pandemii Joe Biden staví akčněji. Snaží se zavést jednotnou národní strategii, než aby si každý stát rozhodoval, co je pro něj nejlepší, píše britský server BBC. Za laxní přístup ke krizi je Trumpova administrativa široce kritizována.

Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo celkem přes 24,5 milionu lidí. Je tak podle dostupných informací nejhůře zasaženou zemí na světě. Koronaviru podlehlo přes 400 tisíc obyvatel Ameriky. Již v inauguračním projevu zdůraznil Joe Biden, že se pandemie řítí do „nejsmrtelnější fáze“.

Prezident Biden sestavil speciální operační skupinu pro řešení koronavirové krize. Tu vede Jeff Zients. Ten novinářům sdělil, že Donald Trump neměl žádnou strategii na federální úrovni. Chyběl mu také jasný přístup, kterému by lidé rozuměli. „To se s Bidenem změní,“ řekl podle BBC.

Bidenova administrativa představila sedmibodový plán, který má například zjednodušit distribuci vakcín a testování. „Američané si zaslouží urgentní, robustní a profesionální plán, který vyřeší rostoucí zdravotnickou a ekonomickou krizi,“ stojí v plánu prezidenta Joea Bidena. Prezident se podle dokumentu domnívá, že se musí chránit zejména klíčoví pracovníci a ti nejvíce zranitelní.

Co je v plánu?

I když exekutivní příkazy nevyžadují souhlas Kongresu, většina Bidenova plánu bude pokryta z finančního stimulu, který prezident oznámil minulý týden. Jedná se o 1,9 bilionu dolarů.

Biden bude také muset spolupracovat se Senátem a Sněmovnou reprezentantů, aby se přijetí balíčku usnadnilo.

Cílem je například vyočkovat do konce dubna sto milionů vakcín a do sta dní otevřít školy. Vakcinační centra mají být zřízena na stadionech a v komunitních centrech.

Dále se budou více financovat lokální úřady či bude zřízena nová kancelář, která má koordinovat celonárodní přístup k pandemii.

Má se také zvýšit produkce potřebných materiálů. Stejnou legislativu použil i Donald Trump, aby zajistil výrobu produktů, které minulý rok chyběly.

Bílý dům také spustil twitterový účet pro speciální covidový tým.

Joe Biden chce také unifikovat pravidla pro nošení roušek. Ty by měly být povinné na všech federálních pozemcích. Zakrýt si obličej bude rovněž povinné ve vlacích a letadlech.

„Situace, kterou jsme podědili, je mnohem horší, než jsme čekali,“ uvedl podle BBC Zients .

Prezident Biden podepsal již ve středu, v den inaugurace, patnáct exekutivních příkazů. Ty se týkaly například klimatických změn či migrace. Více o tom zde.

Reklama

Doporučované