Hlavní obsah

Místní farmáři dokončili v Nepomuku zážitkový Pivní hotel a lázně

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

Místní farmáři dokončili v Nepomuku zážitkový Pivní hotel s lázněmi. Podobné ubytovací zařízení, kde si mohou hosté na všech pokojích sami čepovat místní pivo, je podle dostupných informací pouze v americkém Ohiu.

Článek

Pivní hotel zhruba za deset milionů korun postavila v budově bývalého pivovaru rodina Sochorových, která hospodaří na 200 hektarech v nedalekém Železném Újezdu. Získal dotaci 45 procent od ministerstva zemědělství na agroturistiku a na rozvoj podnikání. Hotel je dokončený. Oficiální otevření plánují kvůli epidemii 1. února. „Vouchery už se kupují,“ řekl lázeňský specialista Stanislav Straka, který pracoval v pivních lázních v Plzni a jako masér a fyzioterapeut v Alpách.

„Pivní hotel by měl určitě posílit turistických ruch v našem historickém městě,“ řekl starosta Nepomuku Jiří Švec (za ANO). Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou v ČR menší a méně známá místa, třeba právě Nepomuk, kam lidé jezdí za zážitkem a relaxací, což je koncept Pivního hotelu. „Tento segment půjde dopředu,“ uvedl. Vybudovat v době koronakrize nový hotel v menším městě je podle něj hrdinství.

V hotelu je 14 pokojů, včetně pěti rodinných apartmánů s „pípami“, tedy výčepními zařízeními, z nichž teče ležák Zlatá kráva, produkt farmářů. „Každý pokoj se jmenuje podle našeho piva, například Plnotučná (číslo 12), Tractor IPA (14) a Farm APA (11),“ řekl Sochor. Pivní hotel v Ohiu vznikl podle něj před rokem. „V té době už jsme ten náš dokončovali a chtěli jsme v březnu otvírat, ale zastavil nás covid-19. Takže jsme druzí na světě, ale alespoň první v Evropě,“ uvedl.

Ve spodním patře jsou pivní lázně a pivní wellness pro 20 lidí, parní i finská sauna s chmelovým aroma a zážitkové sprchy. „Vše v designu piva a farmařiny,“ uvedl Sochor. Každá ze čtyř nerezových 300litrových van je pro dvě osoby. „Nepasterizované a nefiltrované pivo s kvasnicemi, extraktem chmele a solí bude mít teplotu 36 stupňů,“ uvedl Straka. V lázních má být v budoucnu i koupel v rašelině.

Hotel i pivovar vznikly v původním pivovaru. Ve stejném bloku, který rodina koupila po roce 2000, otevřela v roce 2002 Švejk restaurant a o čtyři roky později hotel s divadelním sálem, hřištěm a zemědělským muzeem. První zmínka o domě U Zeleného stromu je ze 16. století.

Reklama

Doporučované