Hlavní obsah

Samoobslužná pivní budka má úspěch, lidé si už načepovali stovky půllitrů

Foto: Ptenský dvorek

Pivní samoobsluha na jihu Moravy.

Reklama

Vlastnoručně načepovaným pivem či limonádou se mohou v době zavřených restaurací osvěžit výletníci a obyvatelé v malé obci Ptenský Dvorek na Prostějovsku.

Článek

Na jejím okraji nadšenci v čele s místním hospodským zprovoznili samoobslužnou pivní budku. Zájem předčil očekávání konstruktérů dřevěné budky s výčepem. Její tvůrci nyní dohlížejí na to, aby provoz netradičního občerstvení byl v souladu s preventivními opatřeními a kolem pípy se neshlukovali lidé.

„Pivní budku jsme otevřeli v neděli odpoledne. Zájem byl veliký, až jsem měl trošku strach, aby to nepřesáhlo nějaké meze únosnosti. Lidé si zatím načepovali 320 piv a vypili dvě bečky sodovky,“ řekl provozoval restaurace ve Ptení, k němuž Ptenský Dvorek patří, a jeden z konstruktérů pivní budky Zdeněk Bábek.

Foto: Ptenský dvorek

Nejvíc dal konstruktérům zabrat podavač kelímků.

Dřevěná budka je vybavena výčepním zařízením, dávkovačem plastových kelímků, dezinfekcí i gumovými rukavicemi. Za načepované pivo a limonádu lidé platí stanovenou částku do instalované kasičky. Pivo si od neděle do budky chodí čepovat někteří místní, výčepního zařízení se ale nejčastěji chopí výletníci a cyklisté, kteří projíždí kolem. „Přišlo také hodně lidí, kteří naši budku zahlédli na Facebooku a chtěli si ji vyfotit,“ podotkl Bábek.

Nápad postavit budku se samoobslužným výčepem dostala Bábkova manželka poté, co byly nařízením vlády kvůli koronaviru uzavřeny restaurace. „Chodí tady kolem spousta lidí a žena říkala, že by byla škoda jim pivo nenabídnout,“ uvedl Bábek.

Myšlenku na prodej piva z okénka restaurace Bábkovi zavrhli a napadlo je netradiční řešení v podobě samoobslužné pivní budky. „Mysleli jsme si, že budku budeme mít za odpoledne hotovou, nakonec jsme ji dělali tři dny,“ řekl s úsměvem Bábek, podle kterého partě kutilů dala nejvíce zabrat výroba dávkovače kelímků.

Počtem prodaných piv se samoobslužná dřevěná budka zatím vyrovná dni s lepší návštěvností v místní hospodě. Provoz pivní budky přijela zkontrolovat policie a podle Bábka neshledala žádný problém s dodržováním bezpečnostních pravidel, která byla zavedena kvůli epidemii koronaviru.

Reklama

Doporučované