Hlavní obsah

Místo do vzduchu půjdou na úřad práce. Aerolinky chystají další škrty

Foto: Pixabay

Od října se do nebe možná nepodívají tisíce letušek a pilotů společnosti American Airlines.

Reklama

Přestože letecké společnosti získaly finanční pomoc a letecká doprava se pomalu vrací do pohybu, americké aerolinky oznámily další propouštění. Vláda jim to prozatím zakazuje, ale v říjnu by mohly přijít o práci desetitisíce lidí.

Článek

Navzdory finanční injekci od americké vlády ve výši 25 miliard dolarů ohlásily americké aerolinky další vlnu úsporných opatření. Letecká společnost informovala své zaměstnance, že by mohla od 1. října znovu propouštět.

Server CNN uvedl, že by opatření zasáhlo celkem 25 000 zaměstnanců společnosti American Airlines. Číslo zahrnuje i 10 000 letušek a 2 500 pilotů. Generální ředitel Doug Parker a prezident společnosti Robert Isom však doufají, že by mohli tolika škrtům ještě zabránit.

„Doufáme, že výrazně snížíme skutečný počet propuštěných prostřednictvím zvýšení dovolené a programů pro zastoupené pracovní skupiny, kterým to dnes oznamujeme,“ uvádí se ve zprávě zaměstnancům.

Aerolinky se nemohly pro další eliminaci počtu zaměstnanců rozhodnout dříve, protože jim vláda zakázala nedobrovolné propouštění a snižování platů zaměstnanců. Nařízení však platí jen do 1. října.

Letecké společnosti proto přicházejí s tím, že s koncem zákazu budou propouštět. Je možné, že třetina pracovníků z tohoto sektoru zmizí.

American Airlines oznámily potenciální propouštění už nyní, jelikož takovou skutečnost musí podle podmínek ohlásit 60 dní předem.

Začátkem července své pracovníky varovala před propouštěním i další americká letecká společnost United Airlines. Škrty se mohou týkat až 36 000 pracovníků. Jde o 15 000 letušek, 2 250 pilotů, 11 000 pracovníků zákaznického servisu a 5 550 zaměstnanců údržby. To znamená asi 45 procent zaměstnanců.

Americká vláda poskytla leteckým společnostem pomoc ve výši 25 miliard dolarů (595 miliard korun). American Airlines z této částky čerpaly 5,8 miliardy dolarů, společnost United Airlines pak pět miliard dolarů. Zbytek byl rozdělen mezi další dopravce jako Southwest Airlines a Delta Air Lines.

Letecká doprava v USA klesla od 1. března o 95 procent. Letecký průmysl se pomalu zotavuje, přesto je počet cestujících meziročně nižší o 70 procent.

Reklama

Doporučované